Vystudoval obor filozofie a historie na brněnské Masarykově univerzitě a záhy po ukončení studia našel v oboru i práci: tehdejší ředitel kroměřížského muzea nechal totiž na zmíněné vysoké škole vylepit inzeráty o vyhlášeném konkurzu na pozici historika, který se bude podílet i na organizování konference Židé a Morava.

„Všeobecně ke starším dějinám je těžké dohledat informace, protože člověk jde v podstatě do neznáma. Jako pár záchytných bodů poslouží už vydané publikace, ale zbytek je práce na neoraném poli. Vlastně je to hodně mravenčí záležitost," říká pro Deník Petr Pálka.

Třeba na paměť letitých pamětníků už spoléhat nemůže, moc jich už totiž není, většinou zemřeli.

Historie člověka musí bavit, při pátrání a dohledávání faktů je navíc třeba počítat s cestováním, třeba do Prahy. Záleží, na jakém problému zrovna historik pracuje.

„Když jsem potřeboval něco zjistit pro konferenci Židé a Morava nebo ke stavbě druhého kroměřížského hřbitova ve Velehradské ulici, jel jsem až do archivu Židovského muzea v Praze," připomíná. Nebo když pracoval na knížkách o historii při výročí obcí Komárno či Osíčko, tak jel za informacemi buď do brněnského Moravského zemského archivu, nebo do Olomouce, kde je archiv Ústředního ředitelství arcibiskupských statků.

„Člověk se na to zkrátka musí jet osobně podívat, probrat to, pročíst. Ovšem stojí to za to, je to zajímavá práce," říká Petr Pálka. Jen badatelská činnost ho však nezaměstnává, připravuje se také na různé přednášky pro spolky či školy. Téma? To, které v daném roce frčí. Třeba vloni to byla druhá světová válka.

„Měl jsem velké množství přednášek, rozhovorů. Musel jsem se k tomu podívat do řady obecních či školních kronik, obecních písemností, abych hovořil přímo třeba k dané obci, a nebylo to jen obecné řečnění," vysvětluje. Petr Pálka se zabývá také sbírkami. Ze všeho nejvíce jej v souvislosti s historií těší, když se mu podaří najít, zjistit něco nového, třeba i nějaké nové souvislosti. 

Petr PÁLKA, historik z Kroměříže

  • Věk: 44 let
  • O mojí činnosti: Hledání historických faktů je leckdy mravenčí práce, i ta na neoraném poli.
  • Oblíbený citát/ životní motto: Nic si moc nebrat.
  • Záliby a koníčky: Rodina, děti, plavání.
  • Můj sen: Žít bez nějakých zdravotních problémů, bez nějakých existenčních starostí.