Jak dlouho už jste starostou a jak dlouho jinak ve vaší obci žijete?

Do Rataj, tedy do místní části Popovice jsem se přistěhoval jako jedenáctiletý, to je asi před padesáti lety. A z toho už třiadvacet roků zastávám v obci funkci starosty. Práce je to náročná a poslední roky i unavující a stresující, ale jsem na práci s lidmi zvyklý. Téměř celou první polovinu pracovního života jsem pracoval v obchodě, to byla zase práce s lidmi.

Co vás ve vaší funkci baví a co naopak nebaví?

Práce starosty znamená, že žádný pracovní den není stejný. Už cestou do úřadu řeším a pomáhám s problémy občanům. Zažívám spokojenost, když občané vyslovují uznání, že se obci daří. No a samozřejmě ,že jsou i okamžiky kdy zažíváte zklamání, ale i to patří k životu každého starosty obce a nejen jeho.

Jakou nejdůležitější věc jste během uplynulého roku v obci řešili a s jakým úspěchem?

Největším úspěchem od loňského léta bylo dokončení přístavby jedné třídy mateřské školky, tím obec vyřešila nedostatek míst pro předškolní děti z obce. Je to moc pěkná třída. Uznání rodičů za práci nejen starosty, ale celého zastupitelstva nás těší. Letošní rok se nám pak podařilo zajistit techniku na svoz rozložitelného biologického odpadu. Obec vlastní Avii i kontejnery, což už na jaře ocení občané v Ratajích i Šelešovicích. Snad může být spokojenost i s tím, že se po letech dokončila výběrová řízení na kanalizaci a čističku odpadních vod.

Co vás, potažmo obyvatele vaší obce v současnosti asi nejvíc trápí?

To je snad otázka pro občany , ale jeden problém a ne malý je spojen s nízkým tlakem vody v místní části obce Popovice .

Čím se naopak vaše obec může pochlubit, co je vaší pomyslnou výstavní skříní?

Jak jsem už uvedl je to budova školy s celým zázemím. Za školou je vybudováno nové dětském hřiště a keramická dílna. Nelze opomenout ani kostel stojící vedle školy, do kterého mnoho turistů při projíždění obcí zajde a obdivují jeho originální výmalbu.