Tedy přirozený pud, feny hárají a vyhledávají v okolí své partery, lidé také jezdí na dovolené, více času tráví mimo domov a na své mazlíčky nemají tolik prostoru.

Například kroměřížský útulek Čápka pro tyto případy poskytuje hotelové služby.

„Právě teď tady máme ubytované tři pejsky a ještě jeden nám přibude. Majitelé tak mají o svého psa postaráno a mohou v klidu odjet na dovolenou," popsala ošetřovatelka Šárka Kolaříková.

V kroměřížském útulku může být umístěno až šedesát psů. Podle ošetřovatelky záleží také na tom, jak jsou psi velcí a zda nejsou agresivní a snesou se i s jinými, pokud ne, musí jim pak být vyčleněn zvláštní kotec.

V útulku však mají plno a proto nepřebírají psy od soukromých osob. V Kroměříži řeší odchyt toulajících se psů městská policie.

„Pokud dostaneme oznámení, hlídka strážníků jede na místo a zajistí odchyt. Poté, pokud je to možné a zjistíme majitele, tak jej kontaktujeme. V opačném případě je umístěn do kroměřížského útulku," doplnil ředitel městské policie Kroměříž Miloslav Skřebský.

Volný pohyb psů upravuje vyhláška města, ta vymezuje místa, kde se psi smí volně pohybovat, jinak musí být na vodítku. Pokud se tedy pak majitel o svého psa přihlásí, musí zaplatit pokutu za porušení vyhlášky.

Podle ředitele městské policie jsou hlášení o nalezených psech na denním pořádku.

„Jen od začátku roku bylo v Kroměříži odchyceno pětapadesát toulavých psů," upřesnil Skřebský.

V Hulíně je toto číslo o něco nižší, ročně je zde evidováno pětadvacet až třicet nalezených psů. Nejkritičtější období je podle referentky odboru rozvoje města a životního prostředí Jany Franekové právě červen a prázdninové měsíce.

„O nalezených tulácích nejdříve informujeme prostřednictvím rozhlasu, zveřejníme kontakt a fotografii na stránkách města a fotku pejska umisťujeme i do prodejny Albert, kde se pohybuje hodně lidí," vysvětlila Franekova.

Pes je pak umístěn do kroměřížského útulku Čápka. Město Hulín má pro takové případy předplacených několik kotců.

Obdobný případ se stal v Hulíně právě minulý měsíc. Zatoulaného labradora majitel ale nepostrádal. Ani po zveřejnění fotografií se majitel nepřihlásil. Labrador byl tedy umístěn do útulku.

„Avšak netrvalo dlouho a paní ošetřovatelka mi sdělila, že pejska si vzal nový majitel a že o něj bude dobře postaráno," dodala radostně Franekova.

Komfort v podobě předplacených kotců si menší obce však nemohou dovolit. V Kvasicích proto mají na obecním dvoře pro nalezence klec a výběh.

„Snažíme se co nejdříve najít majitele, do té doby se o psa staráme. Útulky jsou totiž nákladnou záležitostí," vysvětlil kvasický starosta Lubomír Musil.

Právě minulý měsíc se o jednoho takového psa starali.

„Našel se lovecký pes, zjistili jsme, že je po zesnulém myslivci. Naštěstí jsme mu ale našli nového majitele. Byl předán do myslivny, kde se ho ujal jeden z myslivců," dodal Musil.

Vzali byste si psa z útulku? Nebo z toho máte strach?

Petra Dočkalová, 21 let, studentka, Kroměříž: Já bych si psa vzala. Jednou jsem psa našla a vzala jsem si ho domů. Mně to problém nedělá.

Václav Vykoukal, 25 let, programátor, Sazovice: Já bych si vzal menšího psa. Člověk neví, co od něj může čekat, co ten pes prožil, jakého měl předtím majitele.

Marta Stelmachová, 28 let, mateřská dovolená, Kroměříž: Určitě bych si psa vzala, ale musela bych vědět, co zažil, abych věděla, jak k němu mám přistupovat.

Milan Celetka, 44 let, OSVČ, Domaželice: Ano vzal, ale teď už psa doma mám, tak bych druhého nechtěl. Ale kdyby mi padl do oka, tak možná…

Pavel Kučera, 34 let, nezaměstnaný, Morkovice- Slížany: Když si ho vychováte od štěněte, tak víte, co od něj můžete čekat. Když si ho vezmete z útulku, uděláte dobrý skutek.

Ivana Vargová, 35 let, mateřská dovolená, Kroměříž: Asi ne, máme už dva doma. Ale kdybychom neměli, tak bych si ho vzala.

(jap)