Referendum odhlasovalo na svém posledním zasedání městské zastupitelstvo. Datum bylo stanoveno na termín voleb do Poslanecké sněmovny, tedy letošní 21. a 22. říjen.

„Souhlasíte s tím, aby město Chropyně ve své samostatné působnosti změnou územního plánu zamezilo těžbě štěrkopísku v lokalitě Hejtman?,“ zní přesná formulace otázky referenda.

Varianta lidového hlasování v Chropyni rezonovala už dříve, starostka města Věra Sigmundová ale byla vždy proti – a svůj názor nezměnila ani teď.

Ilustrační snímek
V Koryčanech připravují dětem na koupališti Rozloučení s létem

„Pravdou je, že s tím nijak nesympatizuji. Ne snad proto, že by mi vadilo lidové hlasování, jsem ráda, když se občané přijdou vyjádřit k jakémukoliv problému. Obávám se, že ale o referendum nebude zájem, a že nakonec nebude ani platné. Třeba mě ale občané ještě překvapí,“ krčí rameny šéfka chropyňské radnice.

V případě, že by referendum platné bylo a lidé odhlasovali zamezení těžby, pro město by to navíc prý mohlo mít zásadní důsledky.

„Pokud provedeme změnu územního plánu, může po nás investor vymáhat vynaložené prostředky. A nikdo zatím není schopen odhadnout, v jaké výši jsou,“ upozorňuje starostka.

To je také důvod, proč se ona sama hlasovat pro změnu územního plánu zdráhá. V případě, že by však město územní plán změnilo až po uplynutí zákonné pětileté lhůty, tedy k 1. lednu 2019, případným sankcím by se pravděpodobně vyhnulo. Zadarmo nebude ani samotné referendum.

Trámový strop z 15. století ve sklepení domu č, 26 na náměstí Dr. Eduarda Beneše v Holešově.
Hned dvě památky z Holešova se ucházejí o prestižní ocenění

„Město vyjde asi na sto dvacet tisíc korun. Všichni si myslí, že když se koná zároveň s volbami, dá se využít jedna komise, zástěna, urna. Tak to ale není a město bude muset nakoupit a sehnat vše nové,“ upozorňuje starostka.

Opoziční zastupitelé naopak po referendu volají od začátku.

„Chtěl jsem, aby rozhodli lidé, ne radnice od stolu. Je to podle mě tak zásadní věc, že si to lidé zaslouží,“ míní třeba Michal Vlasatý.
Podle něj to nebude tak horké ani s případnou náhradou škod.

„Když jsem to konzultoval s právníky, bylo mi řečeno, že když to projde referendem, pak my jako zastupitelé budeme zavázáni provést změnu územního plánu a těžbu zastavit,“ tvrdí Michal Vlasatý.

Případný soud by se pak měl na věc dívat jinak.

„Teoreticky by investor s případnou náhradou škody neměl uspět, jednali bychom v dobré vůli vyhovět občanům podle referenda,“ říká.

Problém je ale podle něj ve znění otázky referenda.

Pěstounský pár z Mostu vychovává od dubna 2017 ve Chvalčově dvě děti: kvůli zachování anonymity nesmějí být holčičkám vidět tváře, pěstounská rodina totiž nemá souhlas od jejich biologických rodičů.
ROZHOVOR: Našli jsme tady nový domov, říká pěstounská rodina z Chvalčova

„Já jsem navrhoval pozměněnou otázku a to, jestli má zastupitelstvo provést veškeré dostupné kroky k zamezení těžby, zkrátka aby to bylo jednou provždy vyřešené. Takhle se může stát, že investor do té doby opravdu stihne sehnat všechna povolení a prakticky s těžbou začít a celé referendum se tak může minout účinkem,“ varuje.

Nezájmu obyvatel o hlasování se prý v Chropyni nebojí, účast by podle něj mohly podpořit souběžně se konající volby. Pravdou ovšem zůstává, že právě na nízké účasti ztroskotalo i poslední referendum v regionu, které se konalo před třemi lety v Holešově: lidé tam mohli rozhodnout o zákazu hazardu, zúčastnilo se jich ale tak málo, že bylo referendum nakonec kvůli tomu neplatné.