Přesně to se ale opravdu podařilo a Remiva začne v příštích dnech zase fungovat. „Doděláme protipožární opatření a začneme,“ potvrdil včera Deníku majitel společnosti Miroslav Vala.

Recyklovat by se v Remivě mělo zhruba od přelomu května a června. Recyklační linky se však znovu rozjedou jenom tři, což je oproti původním patnácti dost zásadní pokles.

„Nemyslím, že je reálné dostat se na loňská čísla. Kvůli požáru jsme ztratili sedmdesát procent zákazníků,“ tvrdí Vala. „Zbyl nám komplex tří malých budov, v nich zahájíme velmi malou část původního provozu,“ doplnil.

O třetinu méně zaměstnanců

To také znamená, že bude Remiva zaměstnávat podstatně méně lidí než dřív oproti původnímu provozu, ve kterém bylo zaměstnáno sedmdesát pět pracovníků, jich bude nyní zhruba třetina.

„Byl to těžký rok, ale dokázali jsme vyčistit všechny plochy a nezůstat nikomu nic dlužní,“ uzavřel Vala.

A jak se k obnovení provozu staví radnice v čele se starostkou Věrou Sigmundovou?

„Celý průmyslový areál, nejen Remiva, je potenciální hrozbou pro obec kvůli tomu, že v něm dochází ke zpracování chemických látek,“ tvrdí starostka.

Doplnila, že doufá, že dojde ke zlepšení zabezpečovacího systému firmy. „A také doufám, že pan majitel bude tentokrát dodržovat zadané předpisy a bude se jimi řídit,“ přeje si Sigmundová. Jinak je podle ní chod Remivy velmi přínosný například tím, že pomáhá ke zkvalitnění životního prostředí.

Viníka nepomohla najít ani odměna

Plameny pohltily chropyňskou firmu 8. dubna loňského roku. Hasiči se s ohněm potýkali řadu dní a celkové škody způsobené požárem se následně vyšplhaly na dvě stě sedmdesát milionů korun.

Viníka požáru se dodnes nepodařilo vypátrat, přestože společnost Remiva vypsala letos v lednu odměnu ve výši padesát tisíc korun tomu, kdo jako první podá informace vedoucí k dopadení a usvědčení pachatele.

autor: Lucie Ságnerová