„Z budky jsem nevolal už léta. Dřív to ale bylo normální. Když jsem chtěl mluvit s rodinou, musel jsem buď k sousedům, kteří měli pevnou linku nebo do budky," vzpomíná dvaapadesátiletý Radek Hora z Kroměříže.

Dnes by prý budku využil jen v případě vybitého mobilu. Kde se ale vůbec ještě nachází, si ani nevybavuje. „Stoprocentně bych u sebe stejně neměl drobné. Mám sice nějaké mince v autě, ale u sebe nosím většinou jen platební kartu. Kasu drží manželka," řekl se smíchem Hora.

Pokles zájmu o telefonní kabiny potvrzuje také jejich provozovatel Telefónica. 
I přesto je v České republice v provozu stále na čtrnáct tisíc telefonních automatů. Několik set z nich se udržuje jen díky tomu, že je na nich umístěna reklama.

„Reklama na telefonních budkách umožní zachovat automaty i v obcích, kde je lidé využívají jen zřídka," potvrdil mluvčí společnosti Telefónica Czech Republic Hany Farghali. Během minulého roku se v republice uskutečnilo z veřejných telefonních zařízení přes šest a půl milionu hovorů a lidé do nich vhodili přibližně padesát tun mincí.

Jak využívané jsou telefonní budky v obcích na Kroměřížsku, se Deník dotázal tamních starostů. Podle nich jsou telefonní automaty už přežitkem a obyvatelé je využívají jen zřídka kdy.

„Telefonní budku v obci máme, ale nepozoruji, že by ji lidé nějak zvlášť využívali. Lidé ji spíše jen míjí. Využití je minimální," míní místostarosta Litenčic Petr Valach.

Obdobně vidí užívání veřejného telefonu i starosta Zástřizly Igor Valenta. „V obci jednu budku máme, lidé ji využívají hodně poskromnu spíše vůbec ne," potvrdil.

Velký zájem o telefonní kabinu nejeví ani v Troubkách- Zdislavicích. Ve Zdislavicích byla dokonce zrušena právě kvůli jejímu nevyužití. „Budku teď máme už jen v Troubkách, ale ani tady o ni moc velký zájem není. Nemohu to ale s jistotou tvrdit, třeba z ní někdo telefonuje," dodala starostka Marie Šestáková.