Odpadkový koš umístěný na sloupu veřejného osvětlení nebo jen na „nožičce“ zasazené do země pojme jen odpad o obsahu několika litrů a lidé jej dokáží naplnit velmi rychle.

„Většinou vyváží technické služby koše jednou za týden,“ uvádí mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek. Zdá se, že to není dostatečné.

Město s problematikou svozu odpadů bojuje také v centru města, kde se kumulují mimo občanů i početné zástupy turistů. Proto je zde politika odpadového hospodářství trochu jiná.

„Do centra jezdí popeláři vyvážet každý den. V turistickou sezonu je to dokonce i o sobotách a nedělích,“ říká Vondrášek.

Bohužel soudnost občanům někdy chybí. I přesto, že vidí přeplněný koš, pokouší se své smetí za každou cenu vtlačit mezi ostatní odpad.

Mnohdy si neuvědomují, že trochu větší vítr rozfouká smetí po celém okolí a to ztěžuje práci technickým službám.
Ačkoliv se to nezdá, pohybují se náklady spojené se svozem a likvidací těchto malých košů v řádech milionů korun.

„Poslední vyúčtování, které mám k dispozici, je za uplynulý kalendářní rok – rok 2017. Tehdy byly náklady vypočítány těsně pod tři miliony korun,“ sdělil konkrétnější sumu mluvčí Vondrášek. 

V úterý dopoledne hořela poblíž Rajnochovic mýtina. Zasahovat muselo celkem 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Požár se naštěstí podařilo uhasit dřív, než se stihl rozšířit do okolí a napáchat vetší škodu. Jako příčinu požáru označili vyše
Rajnochovice: požár lesa z nedbalosti