Lektory letošního ročníku budou Radek Baborák, Josef Špaček, Dalibor Karvay, Kateřina Kněžíková, Barbara Maria Willi a další. Své zkušenosti a nadšení pro hudbu budou po celý týden sdílet s mladými talenty, které si sami vybrali z množství zájemců. Jejich studenty se stanou hudebníci nejen z České republiky, ale i Japonska, Bulharska, Portugalska, Polska, Rakouska a dalších států.

Krom Wars na Koupališti Bajda v Kroměříži. Ilustrační foto
Unikátní Krom Wars láká na skoky plné adrenalinu, dorazí i Aleš Valenta

Sebeprezentace i dobrá kondice

Akademie je unikátní těsnou spoluprací mezi lektory a jejich studenty, cení se zejména individuální přístup. Vyučovat se zde nebude jen hudba, ale i sebeprezentace, práce s trémou či péče o zdravotní kondici muzikanta. Letní hudební akademie Kroměříž kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie.

„Program akademie je ovšem otevřený i pro veřejnost. Čeká ji řada výjimečných koncertů a setkání s jedinečnými osobnostmi,“ uvedl dirigent Tomáš Netopil, zakladatel a umělecký ředitel akademie. Na koncertech se představí také lektoři i studenti LHAK.

Úvodní koncert Letní hudební akademie bude hostit Skleník Květné zahrady v Kroměříži, a to v neděli 18. srpna od 19.00 hodin. Milovníci vážné hudby se mohou těšit na společné vystoupení Baborák ensemble a Kateřiny Kněžíkové. Jádrem komorního souboru je lesní roh Radka Baboráka a smyčcové kvarteto, hrající ve složení Dalibor Karvay, Martina Bačová – housle, Karel Untermüller – viola, Hana Baboráková – violoncello. Zpěvem je doprovodí sopranistka Kateřina Kněžíková, členka operního souboru Národního divadla v Praze.

Koncert je součástí bohatého doprovodného programu akademie, který je přístupný pro zájemce z řad veřejnosti a zahrnuje koncerty i besedy s hudebními osobnostmi.

Průběh rekonstrukce Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži.
Arcibiskupské gymnázium se stále rekonstruuje

Psychopati mezi umělci

Diváci se mohou těšit například na zajímavé historky ze života známého českého basbarytonisty Adama Plachetky. Jeden z nejlepších současných českých pěvců se představí v rámci besedy, která se uskuteční v kině Nadsklepí v pondělí 19. srpna v 17 hodin. Adam Plachetka vystupuje na světových operních scénách, jako jsou Vídeňská státní opera, Královská opera Covent Garden v Londýně, milánská La Scala nebo Metropolitní opera v New Yorku.

Neméně zajímavá bude přednáška psychiatra Cyrila Höschla, který v Kroměříži vystoupí ve čtvrtek 22. srpna v kině Nadsklepí s přednáškou na téma Psychopatologie slavných skladatelů. Řeč bude o poruchách v oblasti chování konkrétních umělců, které bychom dnes řadili do kategorie duševních onemocnění.

O Letní hudební akademii Kroměříž 
Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. Léta zde tvoří dramaturgii festivalu Hudba v zahradách a zámku. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům. Další aktivity jsou pak cíleny i na žáky ZUŠ.

Holešovský zámek.
Holešovský zámek se za posledních 15 let změnil k nepoznání