„Všechny tyto faktory vedou k tomu, že se nyní v rodinách obecně vychovává menší počet dětí než dříve," potvrdila pro Deník mluvčí nemocnice.

Například ještě v roce 2001 tak v kroměřížské porodnici přišlo na svět 702 dětí, zatímco v loňském roce už to bylo pouze 573 novorozenců.

Klesající porodnost potvrdil i Český statistický úřad ve Zlíně.

„Podle grafu se počet snižuje od roku 2009. Pouze v roce 2013 se narodilo zhruba stejně dětí jako dva roky předtím, zaznamenali jsme tedy malý nárůst. Uvidíme, jaká budou čísla na konci letošního roku," konstatovala pracovnice statistického ú­řadu.

Ve Zlínském kraji se letos podle oficiální evidence v prvním pololetí narodilo přesně 2700 dětí, v celém roce loňském jich bylo dohromady 5585.

Co se týče čísel z kroměřížské porodnice, ta se nedají vztáhnout pouze na okolní region, jezdí tam totiž nezřídka i rodičky z jiných okresů.

„Přijíždějí maminky, které upřednostňují přátelské, intimní prostředí naší porodnice, nebo i ty, které mají s naší nemocnicí a personálem předchozí dobré zkušenosti," míní mluvčí zařízení Veronika Klímová.

A pozitivně hovoří o tamní porodnici třeba mladý tatínek z Roštína.

„Péče sester byla dobrá, nemůžu si stěžovat, i když jsem si připadal trochu jako na běžícím páse, ten den bylo totiž hodně porodů," zavzpomínal pro Deník otec čtyřměsíčního chlapečka. Prostředí by však podle něj mohlo být modernější, a to obzvlášť pokoje.

Kroměřížská nemocnice nabízí i předporodní kurz, ten však mladík se svou partnerkou neabsolvoval.

„Zvládli jsme to krásně i bez něj, na to tam jsou sestry. Abychom ale věděli, jak se máme zachovat a kam máme přijet, navštívili jsme před porodem sál," vzpomíná tatínek.

Právě prohlídka sálu je podle mluvčí velmi oblíbená a navíc bezplatná. „Nemusí se na ně ani objednávat a slouží k lepšímu seznámení s prostředím," potvrdila mluvčí kroměřížské nemocnice.

Za porod ani hospitaci po porodu se neplatí nic, vše hradí pojišťovna.

„Přítomnost otce či jiné osoby u porodu je u nás také bezplatná. V nabídce jsou ale samozřejmě i další služby, které jsou hrazené pacientkami. Mezi ty patří například užití inhalačního analgetika ke snížení vnímání bolesti při porodu," uzavřela mluvčí.