V regionu působí několik sdružení, která pořádají letní pobyty pro děti. Podle organizátorů je zájem o jejich služby pořád, i tady je ale znát dopad všude zmiňované ekonomické krize.

Například Darina Zdráhalová, která připravuje pionýrský stanový tábor na Vojtkově louce v Rajnochovicích si myslí, že za poklesem zájmu stojí nejen peníze, ale také netradičně zaměřené tábory.

„Vím, že rodiče v poslední době děti posílají raději na tematicky zaměřené pobyty, třeba jazykově nebo dovednostně. Co jsem stihla zaregistrovat, tak konkrétně zaměřené aktivity jsou většinou jen na dopoledne, odpoledne pak děti mají volno," zmiňuje Zdráhalová.

Kroměřížští pionýři se podle ní letos inspirovali knihou Julese Vernea a hlavním tématem tak budou Dva roky prázdnin.

„Začínáme hned zkraje července, konkrétně tuto neděli. Máme dvacet čtyři dětí od těch úplně malých, kteří půjdou do druhé třídy, až po patnáctileté, ostřílené účastníky," dodala Zdráhalová.

Už předloni zaznamenalo výrazný pokles táborníků kvůli nedostatku peněz ze strany rodičů i chropyňské občanské sdružení MaLeTa. Jiří Tisoň, který za něj vystupuje, řekl, že v letošním roce už ale opět evidují velký zájem a volná jsou jen tři místa.

„Zatím máme přihlášeno šedesát sedm dětí, letos je tábor zaměřený na film Šmoulové. Vyvrcholením bude celotáborová hra, kterou má na starosti programová vedoucí," řekl Tisoň.

Podotkl, že důraz kladou organizátoři na hlavní tábornické dovednosti, jako je třeba uzlování, čtení morseovky a další hry.

Podobně jsou zaměřeny i pobyty, které pořádá Středisko volného času TYMY v Holešově. Podle pedagožky volného času Evy Rudolfové se jejich akce konají v tomtéž termínu. „U nás to je tak, že ve dnech od osmého do čtrnáctého července máme více kurzů, které letos probíhají v Podhradní Lhotě. Namátkou mě napadají třeba Léto s tancem, Hravá angličtinka nebo Indiánský příběh pokračuje," vyjmenovala Rudolfová.

Zmínila také, že hlavním motivem budou právě indiáni. „Dopoledne bude mít každý kurz svůj program a odpoledne budou děti trávit v areálu při společných hrách. Pro výuku angličtiny využijeme dobrovolníka ze Španělska," dodala pedagožka.

Netradiční pobyt mohou prožít děti u moře. Do zahraničí pořádá tábory například Regionální sdružení mládeže Megalea Kroměříž. Podle Venduly Pudelkové, která je ve sdružení zainteresovaná letos jedou s dětmi do kempu Adria, který se nachází v klidnější jižní části italského Riccione. Účastníci budou ubytováni ve stanech v kempu asi sto metrů od písečných pláží.

„Pro děti budou k dispozici beach volejbal, basketbal, stolní tenis, minigolf, skákadla, atrakce, houpačky a podobně," vypočítala Pudelková.

Podle ní je také připraven táborový program – hry, které se budou odehrávat jak na pláži, tak i v kempu. Upozornila také na to, že účastníci mohou využít i nabídky fakultativních výletů. (jap)