Nabídka je i na Kroměřížsku pestrá a v zásadě za stejné ceny jako loni. Ty nejoblíbenější tábory už ale už začínají plnit a rodiče by s podáním přihlášek rozhodně neměli otálet.

Řadu příměstských i pobytových táborů nabízí opět holešovské středisko TyMy. Na pobytové se už tradičně chystají do Podhradní Lhoty: na oblíbené Indiánské léto nebo třeba Taneční tábor.

„Děti se vydají do dob statečných indiánů, naučí se jejich tance, obřady, zvyky, a chybět nebude ani táborák nebo pobyt v teepee," popsala ředitelka střediska Jarmila Vaclachová.

Z příměstských má středisko na výběr tábory sportovní nebo výtvarné.

„Letos poprvé připravujeme také jazykový kemp s našimi dobrovolníky a rodilými mluvčími. Měli by za námi přijet dva z Latinské Ameriky, tak doufáme, že se nám podaří místa zaplnit," poznamenala ředitelka. Všechny tábory holešovského centra se už plní, především dětmi, které s ním jezdí pravidelně.

„Přihlášky ještě uzavřené nemáme, je ale nejvyšší čas. Už teď víme, že zájem bude stejně velký jako loni. Lidé se většinou přihlašují do konce května," konstatovala ředitelka.

Občas se prý stane, že rodič přijde s dítětem až těsně před táborem. „Pokud se jim zvrtnou plány a potřebují jej na poslední chvíli někam umístit, dá se to samozřejmě většinou nějak zařídit, rozhodně by na to ale rodiče neměli spoléhat," radí Jarmila Vaclachová.

Na celé prázdniny připravuje tématické příměstské tábory také Střediško volného času Včelín v Bystřici pod Hostýnem.

„Máme jeden i pro děti z mateřinek a to na téma Večerníček, kvůli jeho letošnímu padesátému výročí. Pro školáky pak chystáme výtvarný, sportovní nebo seriálový tábor," informovala ředitelka střediska Dana Nováková.

Nejoblíbenější je prý mezi dětmi tábor na kolečkových bruslích a také ten s hrdinou čarodějnické knižní série Harry Potterem.

„Kapacitu táborů máme sedmadvacet dětí a právě třeba u Harryho Pottera už chybí jen posledních pár přihlášek do zaplnění," upozornila ředitelka.

Také v bystřickém zařízení ceny táborů zůstávají na stejné úrovni jako vloni. „Na tábory přispívají i pojišťovny a toho rodiče opravdu hodně využívají," dodala Dana Nováková.

Celkem tři turnusy příměstských táborů chystají v kroměřížském Studiu Kamarád. Děti se tam vydají na pomyslnou cestu kolem světa nebo za dobrodružstvím s piráty.

„Právě piráty jsme měli i vloni a dětem se to moc líbilo. Největší zážitek pro ně byla asi projížďka na loďkách v Holešově, ta je čeká i letos. Kromě toho se dočkají třeba výletu do zlínské Galaxie nebo se naučí hrát pétanque, což na konci tábora zakončíme i turnajem," prozradila vedoucí studia Jarmila Slováková.

Najdou se i rodiče, kteří nad tábory ohrnují nos a raději se s dětmi sami vypraví na dovolenou třeba k moři, i podle mnohých dospělých je to ale chyba.

„Tábory byly pro mě vždy to nejlepší, co se o prázdninách událo. Jezdila jsem na ně od osmi let každý rok a někdy i dvakrát za léto. Teď občas jezdím jako instruktorka a je mi i líto, že zase nemůžu být v kůži těch dětí," shrnula za všechny třeba osmadvacetiletá Pavlína Kučerová.