Už od ranních hodin se pomalu plnilo parkoviště v Bystřici pod Hostýnem, odkud tradičně vyráží nahoru řada turistů. Někteří zvolili pohodlnější cestu autobusem či autem, jiní se vydali po svých - nejčastěji stezkou přímo z Bystřice, či stejně jako řidiči automobilů po hlavní cestě. Cíl však měli během Silvestra všichni stejní - Svatý Hostýn.

Předsilvestrovský výšlap na nejvyšší vrchol Chřibů - 30. 12. 2021
Turisté si před Silvestrem vyšlápli na Brdo. A byla jich spousta

Jedním z těch, kteří se rozhodli zkrátit si poslední den letošního roku výšlapem na toto oblíbené poutní místo, byl i pan Vlastimil. Ten je podle svých slov původem z Čech a na Hostýně ještě nikdy předtím nebyl.

„Líbí se mi tady, zaujala mě hlavně křížová cesta, kterou jsem viděl úplně poprvé. Doufám, že se z tohohle výšlapu stane každoroční tradice,” říká s úsměvem na tváři.

Návštěvníkům na Silvestra přálo i počasí. Mohli si tak vychutnat krásný výhled do širokého okolí, což si mnozí náležitě pochvalovali. „Výhled je tu parádní. Už po cestě nahoru jsme museli neustále zastavovat a kochat se,” potvrzuje asi dvacetiletá Markéta.

Kromě výhledu čekal nahoře na turisty třeba unikátní betlém v tamní bazilice a také tradiční prodejní stánky, které byly během celého dne otevřeny. Lidé se tak po náročném výšlapu mohli zahřát třeba svařákem či punčem, nebo si z Hostýna odnést nějaký suvenýr na památku. Během dne se také v bazilice konala řada bohoslužeb, přičemž poslední je tradičně naplánována chvíli po půlnoci na Nový rok.