Program na Hanáckém náměstí začal už v deset hodin, jeho nejdůležitější část však přišla asi o hodinu později. Přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut totiž kroměřížský starosta Jaroslav Němec slavnostně otevřel první láhev svatomartinského vína: zmínit nezapomněl ani Den veteránů, který připadá také na 11. listopadu.

Pak už nic nebránilo všeobecnému hodování, k čemuž během dne zahrály rovnou dvě cimbálové muziky: jako první se nástrojů chopila cimbálová muzika Josefa Marečka, kterou vystřídala další cimbálovka Dubina.

K otázce vánoční výzdoby se všechna města staví po svém. Třeba v Kroměříži letos vánoční osvětlení rozšířili i na průtah městem.
Vánoční výzdoba není v obcích na Kroměřížsku samozřejmostí. Zachraňují stromy

Jelikož sklenku mladého vína si nikdo nechtěl nechat ujít, před vinařskými stánky se během dopoledne začaly dokonce tvořit fronty.

„Chodíme sem s manželkou každý rok a i letos se mi tu moc líbí. Víno je moc dobré, Žůrek mi ale chutnal více než arcibiskupské,“ zhodnotil třeba František Sommer.

Někteří měli k oslavám i o důvod víc. „Já jsem jedenáctého jedenáctý v jedenáct hodin porodila svou prvorozenou dceru, která má dnes pětačtyřicet let. Takže si to tu slavím po svém a jsem vlastně jediná, která má opravdu důvod k oslavě,“ usmála se paní Iris z Kroměříže.

S celou akcí byla také spokojená. „Je to tu vždy moc pěkné, hodně lidí a myslím, že to je vůbec jedna z největších akcí v Kroměříži. Víno je jako vždy výborné a je potřeba vyzkoušet, kdo je lepší a kdo to něčím nastavuje,“ dodala.

Desátou tradiční mši zasvěcenou patronovi lovců a myslivců svatému Hubertovi pořádali počátkem druhého listopadového týdne v kostele sv. Petra a Pavla v Ratajích.
PODÍVEJTE SE: Tradiční Hubertskou mši pořádali v Ratajích už podesáté

Kromě vína nechyběly na místě ani regionální speciality. Kdo měl chuť na sladké, zahnal ji třeba frgálem, kdo na slané, mohl si vybírat hned v několika řeznických stáncích.

Jarmark pokračoval až do šesti hodin, kdy na Hanácké náměstí jako přijel se svou družinou sám svatý Martin. Ten se pak v čele celého průvodu vydal na Velké náměstí, kde si lidé vyslechli příběhy z jeho života.

Historickou hudbu i tance na závěr předvedla kroměřížská skupina Cruentus.

„Na svatého Martina jsem v Kroměříži byla poprvé. Na podobné akce ale chodíme a tady se mi líbilo jak povídání o svatém Martinovi, tak i následné vystoupení a ohnivá show,“ shrnula za všechny návštěvnice s exotickým jménem Lilia Diomina.