„V rámci odborné praxe naši žáci v útulku pracují a právě proto mají hlubší zájem o další osud tohoto zařízení," konstatovala pro Kroměřížský deník ředitelka školy Blažena Kubíčková.

Když se dívky dozvěděly, že by mělo být zařízení zrušeno, rozhodly se udělat něco, čím by na situaci upozornily ostatní obyvatele Kroměříže

„Tak se žákyně 4. C rozhodly nafotit maturitní tablo v tomto duchu, na podporu zachování útulku. Při jeho založení totiž byla i naše kolegyně doktorka Blanka Miholová, mezinárodně uznávaná odbornice na chov psů," upozornila ředitelka kroměřížské veterinární škola.

Právě její kolegyně kdysi založení městského útulku iniciovala, i proto je podle ředitelky pro školu důležité se v této věci angažovat.

„Rozhodli jsme se také podpořit petici, která v Kroměříži proti rušení útulku vznikla," dodala Blažena Kubíčková.

Podle ní je Kroměříž nejen městem studentů, ale žije tam i mnoho starších lidí, pro které je jejich čtyřnohý přítel často jediným společníkem.

„Právě jim pak služba útulku velmi pomáhá. Pokud se jim psík zaběhne, většinou je právě Čápka záchytným místem, kam si může starší člověk pro pejska sám přijít," upozorňuje ředitelka.

Pokud by ztraceného psa odvezli do jiného regionu, je možné, že by se s majitelem už nikdy neshledal.

„Další věc je, že útulek plní i funkci takzvaného psího hotelu, což zase v případě staršího člověka pomůže, pokud musí být třeba na delší dobu hospitalizován a nemá nikoho, kdo by se o psa postaral," vysvětluje ředitelka další důvod, proč se maturantky snaží o to, aby útulek neskončil.

Celé „psí" tablo se nakonec dohromady skládá z fotografií se zvířaty hned dvou útulků. „Od nás z Kroměříže je jich šestnáct a ze zlínského útulku si děvčata vypůjčila dalších dvanáct pejsků," řekla Šárka Kolaříková z kroměřížské Čápky.

Tam mají momentálně v péči dohromady třiatřicet psů, zařízení navíc podporují i mnozí lidé z města a okolí, třeba tím, že nosí granule a jiné potřebné věci.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ