„Jednalo se o první z pěti setkání v rámci projektu Erasmus, která jsou vždy odborně tematicky zaměřena. Tématem chorvatského setkání byla příprava kávy, přesněji kurz Jak být baristou,“ vysvětlila za zúčastněnou školu Kateřina Rozsypalová.

Setkání se účastnily všechny partnerské školy projektu – kromě České republiky a Chorvatska také ty z Itálie, Portugalska a Velké Británie. „Během tohoto a příštího roku pak každá z ostatních škol zorganizuje podobnou akci s odborným gastronomickým zaměřením. V květnu to čeká i naši školu a tématem bude Jak být sommeliérem,“ dodala Kateřina Rozsypalová.

V Chorvatsku podle ní hostitelská škola připravila odborné přednášky, návštěvy hotelů, ale i praktický workshop, při němž si studentky vyzkoušely přípravu pravého italského cappuccina pod vedením specialisty z Itálie a následně tuto zkušenost zúročily při praxi v místních kavárnách.

„Mimo vstřícnosti a přátelské atmosféry, o kterou se postarali hostitelé, bylo příjemným také setkání s mnoha českými krajany, kteří v dané oblasti žijí a udržují si nejen vysokou kvalitu českého jazyka, ale i další české tradice včetně vaření piva – v minulosti založili nejstarší pivovar v Chorvatsku,“ uzavřela Kateřina Rozsypalová. (hed)