„Živí kapří a vánoční stromky budou před našimi prodejnami k mání přibližně čtrnáct dnů před Vánocemi. O prodej se postarají externí dodavatelé, takže ceny si určí sami,“ informoval mluvčí obchodního řetězce Ahold Libor Kytýr.
Kapra si podle něj budou moci zákazníci zakoupit také ve vybraných hypermarketech Albert. „Cena za kilo bude na stejné úrovni jako v loni,“ dodal mluvčí obchodního řetězce Ahold Libor Kytýr.

Týden před Štědrým dnem se objeví prodejci stromů a ryb zase před hypermarkety Tesco. „Zákazníci dávají přednost čerstvým rybám, nechtějí mražené nebo je dlouho uchovávat v chladničce, ale čerstvé přímo na sváteční stůl. Zájem o kapra roste, na oblibě však získávají i další sladkovodní a mořské ryby. Mezi nejžádanější patří losos, pangasius a pstruh,“ řekla mluvčí Tesca Eva Karasová.
Na prodej ryb se začínají připravovat například také v Rybářství Hulín – Záhlinice.
„Lidé nás najdou od 18. prosince například u kroměřížského plaveckého bazénu. Konkrétnější informace k dispozici zatím ještě nemáme,“ konstatoval Antonín Pálka z rybářství.

Kdo nechce kupovat živé vánoční stromky před obchody, může využít nabídky regionálních lesníků. Ti chystají prodej na několika místech.
„Zahájíme jej někdy kolem desátého prosince. Prodej živých vánočních stromků se v naší kompetenci uskuteční v revírech Kostelany a Kvasice. Bude se přitom jednat o dřeviny z prořezávek,“ slibuje například Zdeněk Zálešák z Lesní správy Buchlovice.
Cena stromečků by podle něj měla být obdobná jako v loňském roce, prodávat budou především smrky a borovice. „Smrček do jednoho metru bude stát zhruba sedmdesát korun, jeden až dva metry přijde na devadesát korun, vyšší pak bude stát sto dvacet,“ nastínil Zálešák.
V minulosti lesníci prodávali stromy také v Koryčanech, o tuto možnost ale přišli před deseti lety. „Měli jsme tam borovou plantáž, ale teď je už všechno jinak. Prodej tam už nebývá,“ uzavřel Zálešák.