Na Kohútce si zatím pochvalují spolehlivost svých zaměstnanců, kteří hlídají, aby se na svahu neobjevil někdo, kdo si jízdy nezaplatil. „Překontrolují každou jízdenku," je si jistý předseda představenstva Ski centra Kohútka Miroslav Machů.

Poznamenal však, že na příští rok chystají pro sportovce novinku.

„Zvažujeme pořídit nový turniketový systém. Dokáže podle fotografie rozeznat lidi. Pokud fotografie nesouhlasí, nedostanete se přes něj," říká Machů. Podotkl, že za sezonu přistihnou při černém prodeji lístků deset až patnáct nepoctivců.

O zavedení nového turniketového systému uvažují rovněž ve Ski areálu Machůzky.

„Vycházíme ze zkušeností velkých lyžařských středisek s využitím nových technologií. O nový systém máme zájem, čekáme jen, jak dopadnou jednání v oblasti přidělení dotací," řekl majitel areálu Karel Šulák.

Ve Ski areálu Machůzky však nechtějí pořizovat turnikety kvůli černému prodeji lístků, ten monitorovat nebudou.

„Důvodem je větší bezpečnost lyžařů a návštěvníků areálu," poznamenal Šulák s tím, že kamerový systém už v Machůzkách mají. O turniketech uvažují také na Trojáku.

„Samozřejmě se snažíme černému prodeji lístků bránit, nelze tomu ale úplně zamezit," poznamenal pracovník ski areálu na Kroměřížsku Jan Hradil.

Provozovatel Ski areálu Karolinka Jan Dudek je stejného názoru.

„Podchytit černý prodej lístků je velmi těžké. S kamerami i bez nich. „V areálu fungují bezkontaktní nepřenosné čipové karty, které jsou časově omezeny. Mimo jiné jsou v celém areálu rozmístěny webové kamery," vyjmenoval opatření, která čekají lyžaře v Karolince.

Ve Zlíně by si kamerový systém i pořídili, ale provozovatel Areálu Josefa Šperky se zatím nechce do velké investice pouštět.

„Všude na svahu jsou rozmístěny web kamery, které jsou i u pokladen. Investujeme ale do jiných věcí. Máme v plánu zbudovat nový snowpark, dětský park, snowtubing nebo parkoviště pro 450 aut," vyjmenoval provozovatel svahu Michal Cepek.

V lyžařském areálu Solisko o kamerovém systému také neuvažují.

„Příští rok nás čeká výrazná rekonstrukce celého areálu, proto letos dožijeme podle starého systému," sdělil jeho majitel Josef Blinka.

V centru Lyžařské vleky Jasenka ve Vsetíně mají pouze časové jízdenky a celodenní jízdenky neprodávají. Nový kamerový systém zavádět také neplánují. Investovali do nového dětského lana ve spodní části sjezdovky nedaleko bufetu, aby rodiče viděli na své ratolesti a zároveň se mohli v klidu občerstvit.

Na Rusavě prý zkušenosti s černým prodejem lístků nemají. Kameru už na svahu mají. „Nový systém pořizovat neplánujeme," okomentoval provozovatel areálu pro lyžaře Vladimír Kadlčík. Stejně tak o zavedení nových opatření neuvažují ani na Tesáku.