Kvůli některým nepřesnostem a zmatkům kolem štítků se ale na ně podle všeho začne s přísností dbát až od dubna. Musí ho mít i prodejce, který prodává nemovitost na vlastní pěst: v opačném případě se totiž vystavuje hrozbě pokuty až sto tisíc korun.

Energetické štítky, které si vyžádala směrnice Evropské unie, mají kupujícího informovat o spotřebě energií a také vést k úsporám. Kupující tak bude mít možnost nahlédnout do informací o energetické náročnosti budovy a bude mít představu v jakém stavu nemovitost je, popřípadě zda bude nutné do ní investovat.

Dům bude zařazen do jedné ze sedmi kategorií, které určují, kolik dům spotřebovává energie. Částku kolik měsíčně v daném domě člověk protopí se ale ze štítku nedozví. I proto se na nařízení snáší kritika.

Průkazy vydává kvalifikovaný energetický odborník. Ceny se podle odhadu budou pohybovat v různých cenových relacích, u rodinných domů by se mohla pohybovat kolem pěti až deseti tisíc korun. Odvíjet se bude především od velikosti budovy.

Jednou z firem, která štítky bude zajišťovat je kroměřížská společnost Strabis group.

„Budoucí majitelé se díky těmto štítkům dozví o energetické náročnosti budovy, respektive to, jak je úsporná. Bude to pro ně přínosem. Konkrétní částky, kolik měsíčně zaplatí na energiích, se ale ze štítku vyčíslit nedají," vysvětlila rozpočtářka firmy Radka Piškulová.

Podle rozpočtářky kroměřížské firmy se ale jedná spíš o orientační informaci. Doba vystavení štítku se prý bude odvíjet na dohodě s klientem a také na tom, zda bude mít připravenou veškerou dokumentaci. Do čtrnácti dní by pak mohl reálné mít štítek zpracován.

„Jinak se dům bude muset zaměřit a energetická náročnost spočítat, tím se doba prodlužuje. Ceník ještě připravuje, cena ale bude stanovena jednotná. Platnost štítku je pak na deset let," informovala Piškulová. V případě rekonstrukce domu je nutné štítek nechat aktualizovat.

Podle majitelky kroměřížské realitní kanceláře Valiskova.cz Věry Valiskové nebudou mít energetické štítky na trh s realitami žádný velký vliv.

„Novostavby mají energetické štítky už nyní, takže je jen potřeba s tím seznámit všechny klienty. Informovanost totiž není úplně dobrá a lidé o té povinnosti moc nevědí. Proto je průběžně informujeme," vysvětlila kroměřížská makléřka.

Štítek o energetické náročnost jsou pracovníci v její kanceláři schopni zájemcům zprostředkovat. „Přímo tady to neděláme, nicméně v rámci našich služeb klientům vyřízení zprostředkujeme přes certifikované odborníky," ujistila Valisková.

S energetickými štítky se zatím seznamují také v kroměřížské realitce Zvonek. Podle manažera Petra Zubíčka energetické štítky klientům nijak zvlášť nepomůžou.

„Dá se předpokládat, že reality, které budou mít zajímavou energetickou náročnost, budou pro klienty zajímavější. Konkrétní čísla se ale nedozví, bude to jen orientační informace o energetické náročnosti," konstatoval Zubíček.

Podle jednatele další kroměřížské Realitní kanceláře Klíč Roberta Scholastera jsou energetické štítky zbytečné a lidem přínosem nebudou. Domnívá se také, že si omezená skupina lidí pomocí cíleného lobbingu legislativně zajistila skvělý byznys na řadu let.

„Jsme zásadně proti tomu. Dle našeho názoru se jedná o naprosto nesmyslné nařízení EU, jejímž cílem není nic jiného, než vytáhnout z kapes lidí další peníze," kritizoval opatření Scholaster.

Cenu realit by podle něj štítky ovlivnit neměly. „Neovlivňuje je nějaký průkaz, ale především poloha, stav a pochopitelně aktuální poptávka na trhu. Atraktivní nemovitost bude atraktivní bez ohledu na to, zda bude v energetické třídě B nebo E," uzavřel Scholaster.