„Je zřejmě původní a zůstane zachována. Na zbývající asi třetině uličky bude položena jiná, která byla v minulosti uchována při dalších opravách v centru města,“ upřesnil vedoucí radničního odboru správy majetku města a služeb Lambert Hanzal.

Nález původní dlažby je podle něj překvapivý a změní ráz probíhající rekonstrukce uličky. Místo menších žulových dlaždic totiž zůstanou dlaždice větších rozměrů.

„Díky nim zůstane zachován středověký ráz uličky,“ ujistil také starosta města Jaroslav Němec.

Na šabatu v holešovské Šachově synagoze jsme objevili mnohé židovské tradice: udržování živého světla, šabatové víno i chalu, připomínku božské many.
Šabat v Holešově? Prožít se dá přímo v tamní unikátní synagoze

Kroměřížská radnice nadále počítá s tím, že z Lennonovy uličky zmizí vyrovnávací stupně pocházející z 80. let minulého století. Oprava má skončit do Vánoc a přijde město asi na 600 tisíc korun.

Stavbaři momentálně ve městě pracují i na opravě povrchů místních komunikací v ulicích Zeyerova, Alšova a Štursova. Náklady činí zhruba 4,6 milionu korun. Práce by měly být hotové do konce listopadu.

Radnice také dokončuje opravu chodníku ve Vrobelově ulici, která přijde na 2,3 milionu korun, i rekonstrukci chodníku v Žižkově ulici za 1,5 milionu korun. V pondělí pak dělníci začnou pracovat i na opravě dalšího chodníku ve městě, konkrétně v ulici Na Kopečku.

„Chodník už tam není ve vyhovujícím stavu, jeho rekonstrukce je nezbytná,“ upozornil kroměřížský místostarosta Marek Šindler. Opravovat se bude úsek od ulice Malý val po ulici Chobot. Chodník bude po dobu prací uzavřen, oddělení dopravy a silničního hospodářství povolilo uzavírku až do poloviny prosince.

Uzavírka kroměřížské Lennonovy uličky je kvůli opravám chodníku nutná. Může se však protáhnout až do 22. prosince.
Dělníci v Kroměříži začali s opravou oblíbené uličky

Lennonova ulička byla oficiálně pojmenována v roce 1993 a nese samozřejmě jméno zpěváka legendární skupiny Beatles Johna Lennona. V současnosti je ale také jedinou upomínkou na někdejší středověký vzhled městských čtvrtí. Pochází patrně ze 13. století a spojovala náměstí se severovýchodním opevněním, později se Ztracenou ulicí.