Poškozené popelnice ihned vyměňují

„Nejčastějším problémem je pochopitelně špatné parkování, nicméně s tím si musíme poradit, pouze přibývá více ruční práce. Poničené popelnice jsou také náš problém, jelikož jsou v majetku naší společnosti a poškozenou popelnici ihned vyměňujeme," přiblížil například Jiří Klíma, ředitel společnosti Odpady-Třídění-Recyklace, která sváží odpad v Uherském Hradišti.

Pro obyvatele však měl také slova chvály. „Za dobu, co odpad svážíme, si lidé navykli odpad svědomitě třídit, a proto se problémy se špatně zařazeným odpadem, jehož důsledkem může být i nevyvezení popelnice, setkáváme minimálně. Nejčastější potíží v této oblasti je stavební suť v popelnicích," dodal Klíma.

Podobně to vidí také pověření pracovníci v Kroměříži. „Kromě špatně zaparkovaných vozidel a poničených popelnic se ovšem setkáváme i s dalšími jevy. Objevují se tu černé skládky, na některých místech bývají špatně vytříděné odpady a také nepořádek kolem stanovišť," podotkl Ondřej Grebík ze společnosti Biopas.

V zimě popel, v létě kompost

Vsetínské technické služby se mimo nepořádek kolem sběrných míst potýkají taktéž s nežádoucím odpadem. Špatné návyky lidí dokonce zaznamenávají v zimě a v létě ve dvou rozdílných podobách. „V zimním období je to například žhavý popel a špatné odhrnutí sněhu okolo sběrných nádob, hlavně na sídlištích. V letním období se pak v popelnicích objevuje například shrabaná tráva, listí, větve, keře, zemina, kameny či uhnilé ovoce a zelenina," vyjmenovala Anna Kelárková z TS Vsetín s tím, že celoročně patří mezi největší problémy nežádoucí odpad.

„Lidé vyhazují stavební suť, nebezpečný odpad jako obaly od barev, motorových olejů, zářivky a objemný odpad jako matrace či skříně," upozorňuje Anna Kelárková.

Ředitel zlínských technických služeb František Kostelník pak upozorňuje, že se popeláři v krajském městě potýkají také s agresivitou obyvatel.

„S agresivním chováním se pracovníci při svozu odpadu potýkají dnes a denně, ale vzhledem k tomu, že jsou na tyto situace průběžně školeni, s podobnými jevy se ve většině případů dokážou vyrovnat," podotkl ředitel a připustil, že se popeláři ve Zlíně potýkají se stejnými problémy jako jejich kolegové v ostatních okresních městech.

Problém sídlišť

„Nejčastějším problémem narušujícím práci osádek vozidel jsou špatně zaparkovaná vozidla téměř ve všech částek města, zejména pak ve starých baťovských čtvrtích a také na sídlištích, jako jsou Jižní Svahy a Malenovice," uzavřel.