Sníh zatím do regionu nedorazil, silnice ráno pokrývá maximálně jinovatka a silničáři tedy zatím moc práce nemají.
„Na zimní údržbu najíždíme až po dohodě s městem, nejsme limitováni žádnými termíny. To datum je každý rok jiné, obvykle ale začínáme koncem listopadu nebo začátkem prosince,“ zdůvodnil František Obdržálek z Kroměřížských technických služeb (KTS).
Tentokrát však stav silnic hlídají už od poloviny listopadu.
„Od pondělí máme pohotovost, protože už začalo mrznout. Nasadili jsme prozatím jeden silniční sypač a jednu chodníkovou multikáru,“ dodal.
Jakmile ale nasněží nebo silnice pokryje ledovka, silničáři rozhodně nebudou zahálet. Vypovídají o tom i náklady za zimní období: to poslední vyšlo KTS na čtyři a půl milionu korun.
S nějakými zásadními přípravami na zimu nepočítají azylové domy, zatím nehlásí v souvislosti s ochlazením ani vyšší počty ubytovaných. Třeba Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v Kroměříži v zimě žádný nárůst žádostí o přijetí ani nezaznamenává.
„Roční období nemá žádný vliv na obsazenost našeho azylového domu,“ informoval vedoucí kroměřížského domova Libor Jarmar. Připustil ale, že náklady na provoz v zimě o něco vyšší pochopitelně jsou.
Změny s ochlazením přicházejí třeba do Městského útulku pro psy Čápka v Kroměříži.
„Psy už zavíráme dovnitř, kde je stabilně alespoň deset, patnáct stupňů a jsou pod střechou. Tam mají bedýnky s dekou, které lidi donesli,“ vysvětluje vedoucí útulku Jaroslav Kolařík.
Právě dek a podobného vybavení mají prý letos v útulku dostatek.
„Už je musím i odmítat, protože to, co jsme dostali třeba minulý rok, jsme ještě nestihli spotřebovat,“ dodal.
Další relativně ohroženou skupinou budou letos v zimě poprvé také kuřáci. Kvůli letošnímu zákonu už si totiž nezakouří v žádné restauraci ani kavárně a musejí na cigaretu ven i v těch největších mrazech. Mnoho z nich si tedy nejspíš rozmyslí, jestli vůbec někam zajdou, na čemž tratí provozovatelé a majitelé podniků.
„S klesajícími teplotami pozorujeme stále vyšší pokles návštěvnosti a to především v kavárně, která bývala kuřácká. Většina kuřáků je totiž zvyklá si ke kávě zapálit cigaretu,“ potvrzuje třeba jeden z majitelů kroměřížské restaurace Scéna Roman Konečný.
Pořízení venkovních ohřívačů nebo infrazářičů, které by kuřákům dopřály trochu tepla, však prý zatím nezvažují.
„Nic podobného neplánujeme. Máme to tu hodně otevřené, u nás by to asi ani nepomohlo,“ dodal Roman Konečný.