„Říkalo se, že když je teplé a suché léto, přivádí za sebou mírný podzimek a tuhou zimu. Trošku se tomu ale vymyká, že byl tak rychlý přechod z horka na chladno. Trošku tomu protiřečí i další pranostika, že nejsou li v srpnu hřiby, což opravdu nebyly, nebude v zimě ani sněhu. Takže si asi může vybrat každý, co se mu líbí," směje se třeba důchodkyně Alena Šebestíková.

Asi nejčastěji se lidé s otázkou na počasí obracejí v pranostikách na přírodu.

„Je chytřejší než my nebo vědci v Americe. Nedělám to moc často, ale když se ke mně dostane nějaká cibule od lokálního pěstitele, podívám se na to, kolik má slupek a jak silné. Podle toho se prý dá poznat, jaká zima bude," radí například čtenářka z Hulína.

Ovšem podle předsedkyně holešovských zahrádkářů Vlasty Čablové se cibulovými slupkami moc řídit nedá.

„Záleží totiž na odrůdě cibule a na době sklizně, kdy si cibule buď stihne vytvořit víc slupek, nebo ne. U této pranostiky to tedy určitě neplatí," usmívá se odbornice.

Sama prý nemá žádnou pranostiku, kterou by se na zimu řídila. „Bylo by dobré, kdyby se do pranostik dostalo, že si můžeme schovat z léta trochu tepla na zimu, to by bylo perfektní," žertuje.

Najdou se i lidé, kteří pranostikám nevěří vůbec. „Nechávám se vždy překvapit. Nestalo se mi, aby dlouhodobá meteorologická předpověď vyšla, natož nějaká povídačka. Na počasí se dívám třeba před dovolenou a to ve většině případech sedí, protože je to jen na následující týden," tvrdí Pavlína Slaninová z Kroměříže.

Podle klimatických modelů by letošní zima mohla být neobvykle teplá. Dlouhodobý výhled odhaduje, že teplota se v období od prosince do února bude pohybovat asi dva stupně nad dlouhodobým průměrem, přijít mají také nadměrné srážky.

„Slyšela jsem, že by měla být teplejší zima, než jsme zvyklí a sněhu prý moc nebude. Nemám sice ráda, když je moc velká zima, ale alespoň na Vánoce by sníh být mohl," doufá osmadvacetiletá Klára Milerová.

Zatímco ohledně letošní zimy se nejspíš budeme muset nechat překvapit, předpověď na následující dny hlásí oproti drsné zimě na počátku týdne mírné oteplení. Méně pozitivní už je, že až do pátku meteorologové předpovídají déšť, od soboty by už však mohlo být slunečno s teplotami mezi dvanácti až čtrnácti stupni.