Získat nové znalosti či inspiraci tam mohli nejen farmáři a šlechtitelé, ale také zájemci z řad veřejnosti.

„Studuji Mendlovu zemědělskou univerzitu v Brně. Prošel jsem si už porosty řepek, protože ji sám také prodávám. Chtěl bych jednou pracovat v zemědělství,“ svěřil se čtyřiadvacetiletý Tomáš Hlaváček z Polešovic.

Na přehlídce nazvané Polní den odborníci představili také nově vypěstované a odolnější plodiny. „Pokusy se týkají tradičních plodin, kterým se v Kroměříži věnujeme desítky let. Jedná se o pšenici, ječmen, žito, dále pak o ozimou řepku, mák a kukuřici,“ přiblížil Ludvík Tvarůžek ze Zemědělského výzkumného ústavu.

Své odrůdy pěstované v areálu kroměřížského ústavu si přijel prohlédnout také šlechtitel Mario Vrána z Branišovic na Znojemsku. „Chtěl jsem se podívat na své výpěstky. Člověk je rád, když je vidí jinde, než jen ve svém regionu,“ poznamenal šlechtitel.