Téměř všechny mateřinky zřizují obecní, popřípadě městské úřady. Například v Bystřici pod Hostýnem jich mají celkem pět.

„Největší je mateřská škola Radost, která sídlí na Schwaigrově náměstí a má čtyři třídy, ostatní mají v průměru dvě," informovala mluvčí tamní radnice Barbora Janečková.

Podle ní je kapacita zatím dostačující. „Žádné velké boje o místo ve školkách se nekonají. O přijetí dítěte rozhoduje ředitel mateřské školy. Na otázku, kolik dětí bylo přijato od nového školního roku, nelze v současné době odpovědět, školky mají střídavě volno a o prázdninách funguje vždy pouze jedna nebo dvě. Ale počet tříd v mateřských školách je stejný jako v minulém školním roce," zdůraznila mluvčí.

V Kroměříži jsou na tom podobně. Podle tamního mluvčího Pavla Zrny je radnice zřizovatelem deseti mateřských škol s celkovou kapacitou 1020 míst. „To je pro potřeby města velikosti Kroměříže dostačující, během posledních let neregistrujeme žádné výkyvy," zmínil Zrna.

Mluvčí kroměřížské radnice přesto připustil, že po některých konkrétních zařízeních může být větší poptávka. Nestává se ale podle něj, že by z kapacitních důvodů nemohlo být v některé ze zmíněných deseti školek dítě ve věku od tří do šesti let umístěno.

„Někdy však mají rodiče specifické požadavky, které není možné vždy vyřešit kladně," podotkl Zrna.

Podle Petra Chvátala z odboru školství a kultury města Holešova už několik let po sobě roste i počet dětí přihlášených do holešovských mateřských školek.

„K prvnímu září loňského roku bylo nahlášeno 473 dětí, jednalo se o nárůst pětatřiceti dětí oproti roku 2010. Celková kapacita v třech školkách, které mají i několik budov je v současné době 499 dětí," vypočítal Chvátal.

Do srpna 2010 byla podle něj kapacita pouhých 429 dětí, což se muselo vyřešit zajištěním dalších prostor. „Největší investicí byla adaptace místností mateřského centra ve Všetulích na ulici Sokolská, kde se zřídilo nové odloučené pracoviště Mateřské školy Sluníčko pro pětačtyřicet dětí. Toto pracoviště začalo fungovat od 1. 9. 2010 a město do něj investovalo přes čtyři miliony korun," informoval Chvátal.

I další školky v regionu se musely rozšířit alespoň o jednu třídu. To je případ třeba mateřinky v Koryčanech.

„Z kapacitních důvodů jsme museli v roce 2009 otevřít další třídu, takže v současné době máme čtyři, z toho je jednu logopedickou. Máme plnou kapacitu, tedy devadesát dětí," zdůraznila tamní ředitelka Naděžda Horenská.

Letos podle svých slov mohla vzít všechny děti, které byly u zápisu. „Od prvního září k nám nastoupí dvaadvacet dětí, ale toto číslo není konečné, protože mi nedávno volala jedna maminka, že se budou k nám stěhovat, takže se ještě o další děti určitě rozrosteme. Ale to už budeme mít opravdu plno," míní ředitelka.

To kroměřížská školka, která sídlí na Valech, musela přijmout méně dětí, než je její kapacita, protože se bude stěhovat do nových prostor.

„K zápisu přišlo třiadvacet dětí a přijali jsme jich deset. Celková kapacita činí padesát dětí, ale jelikož se máme do konce letošního roku stěhovat na Mánesovu do opravených jeslí, kde je menší kapacita, můžeme mít jen osmačtyřicet dětí," říká ředitelka Marie Rudolfová.

Předškoláci podle ní mají ze zákona přednost na přijetí.

„My jsme letos přijali dva, a protože naším zřizovatelem je město, přijímáme jen děti z města. Chceme zachovat dvě třídy, v jedné jsou děti do pěti let a ve druhé do sedmi, tedy i odložené školní docházky," podotkla ředitelka.

Autor: Jana Přikrylová