„Ačkoli jsme před pár lety s poklesem porodnosti jednu třídu zavřeli a fungovali jen jako jednotřídka, dnes u nás máme otevřené dvě třídy a jen díky tomu, můžeme umístit všechny přihlášené děti z okolních obcí," potvrdila Deníku ředitelka mateřinky v Chomýži Eva Goldová. Zájem tam byl velký i letos, s umístěním dětí dokonce vypomáhají i mateřské školce v Rusavě.

„Nemohli tam přijmout všechny děti, tak jsme je vzali k nám. Nejvíc ale máme dětí z Brusného, Chomýže a Hlinska pod Hostýnem," doplnila Goldová.

Podobně jako na jiných školkách se tam v minulých dnech konal zápis do nového ročníku. „Děti dostanou i dáreček na památku. Většinou se jim tady tak líbí, že některé dokonce i plakaly, že nechtějí domů," usmála se ředitelka.

Podobný zájem jako v Chomýži měli také v Rymicích: tam dokonce museli některé děti odmítnout.

„Stále platí trend silných ročníků, kdy jen těžko přijímáme všechny děti. Můžeme jich nabrat pouze tolik, kolik nám odchází do první třidy. Další třídu otevřít nemůžeme, nemáme na to prostory," krčí rameny ředitelka MŠ Rymice Hana Pátková.

Už tak má školka nadstav – kapacita činí čtyřiadvacet předškoláků a v Rymicích mají o čtyři víc. „Poslední tři čtyři roky zkrátka musíme děti odmítat. Většinou to jsou ale ty mladší, kolem dvou let věku, takže s nimi maminky ještě mohou zůstat doma na rodičovské dovolené," vysvětlila Pátková.

V kroměřížské MŠ Spáčilova se letos na zápis teprve chystají, i tam ale očekávají velký zájem.

„Všeobecně v Kroměříži je situace taková, že loni byly požadavky naplněny a většina dětí umístěna byla. Nedošlo pouze na děti do tří let, na které často kapacity nestačí," konstatovala tamní ředitelka Dagmar Vávrová.

Vyhláška určuje, že školky přijímají zpravidla děti od tří let a pak už záleží na kompetenci vedení, kolik přidají mladších. „Pokud nenaplníme kapacitu dětmi staršími tří let tak doplníme těmi mladšími," potvrzuje Vávrová.

Podle ředitelky kroměřížské školky by ale letos problém s umístěním dětí mít neměli. „Máme hodně předškolních dětí, které odejdou do první třídy, takže se nám uvolní místo a budeme přijímat bezmála padesát nových," slibuje Vávrová.

Také v Holešově se zápis do mateřinek koná právě v těchto dnech. „Trvá čtyři dny po Velikonocích. Každá školka má svůj termín, ale příští týden se sejdeme jako ředitelky, řekneme si o rodičích, kteří mají podanou žádost na více mateřských škol, domluvíme se na počtech a patnáctého dubna vyvěsíme výsledky na webové stránky a vývěsky," popsala postup ředitelka holešovské MŠ Masarykova Jaroslava Turoňová.

V úterý tam přišlo k zápisu patnáct rodičů s žádostí o umístění dítěte.

„Máme slabý ročník, který odchází do první třídy, celkem tedy můžu přijmout jen zhruba čtrnáct dětí. Přednost dáváme těm, kteří byli loni odmítnuti. Můžu také nabídnout místo na odloučeném pracovišti v Žopech. Někteří to vezmou a pro některé je dojíždění složitější a tak radši počkají až na další rok," vysvětlila Turoňová.

I v Holešově očekávají velký zájem. „Tuším, že žádostí sem na Masarykovu budeme mít hrozně moc. Nebudu ale vydávat rozhodnutí o nepřijetí, protože odchází dvacet sedm dětí z našeho odloučeného pracoviště, nabídnu jim místo tam. Bude na rodičích, zda to přijmou nebo ne," dodala ředitelka.

Dětí do tří let ale i tam budou přijímat jen minimum. Podle školek je totiž potřeba věnovat jim zvýšenou péči, mají jiný denní režim i potřeby.