Většinu učitelských sborů přitom tvoří narozdíl od dob minulých ženy. Doba ve školství se zásadně změnila, říkají oslovení ředitelé základních i středních škol na Kroměřížsku.

„Dříve jsme měli problém s obsazováním jazyků, hlavně s angličtinou, španělštinou či italštinou. Ale teď už je vše vyřešené. Nemáme problém jako takový, spíše nemáme rezervu, kdyby nám někdo vypadl," sdělil například ředitel kroměřížské Střední školy hotelové a služeb Petr Hajný. Přesto zůstává na hotelové škole letos víceméně vše při starém.

„Akorát jsem přijal jednoho nového člověka na výuku práva, protože dřívější vyučující odešel do starobního důchodu," zmínil Hajný.

Měli jen odchody do důchodu

Také ostatní školy prodělaly přes prázdniny jen minimální změny v pedagogických sborech. „Nikoho jsme nepropouštěli, ale ani nevzali. Byly tu jen odchody do důchodu," zdůraznil ředitel Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské Milan Zeman.

Také on pozoruje v průběhu let ve školství zásadní změny. Například obsazení učitelů co se žen a mužů týká.

„Když jsem chodil před čtyřiceti lety na průmyslovku, tak tu byla jedna učitelka, dnes je to spíše naopak. Máme asi pětadvacet procent mužů, zbytek sboru tvoří ženy," vyčíslil Zeman.

Podle něj se složení v dohledné době ani nezmění. „Myslím si, že je to hlavně otázka financí, protože pro většinu mužů je plat ve školství nedostačující. Je stále v povědomí, že muž musí živit rodinu," poznamenal Zeman.

Holešovská policejní škola musela učitelský sbor v minulých letech obměnit. Sáhla mezi starší ročníky. „Z důvodu nedostatku peněz v resortu jsem musel před časem propustit několik zaměstnanců a protože důchodci mají určitý příjem, tak jsem tu nechal mladší učitele," informoval tamní ředitel Jan Dvořák.

V 1. Základní škole Holešov přišel o práci jeden učitel letos. „Máme méně tříd, přestože je dětí více než jsme měli loni," sdělila tamní ředitelka Jarmila Růžičková.

Zmínila, že se poměrně těžko hledají učitelé pro výtvarnou a hudební výchovu na druhém stupni.

„Ani učitelů matematiky na základce není moc. Naopak je hodně absolventů, kteří mají v kombinaci občanskou výchovu nebo základy společenských věd. Pro nás jsou těžko upotřebitelní, protože bychom tu měli hodně občankářů, pro něž bychom neměli celý úvazek," podotkla Růžičková.

Naopak novou učitelku mají v Základní škole T. G. Masaryka v Bystřici pod Hostýnem. „Nikdo od nás neodešel, ani do důchodu, ani nikam jinam. Přibyla nám však nová kolegyně, která bude vyučovat český jazyk a výtvarnou výchovu," doplnil ředitel Alexandr Hrycík.

JANA PŘIKRYLOVÁ