„Nejhorší situace je aktuálně na Valašsku. U Horní Lidče se protrhla hráz. V pásmu Brumov-Bylnice, Valašské Klobouky, Vsetín a Rožnov pod Radhoštěm je černo, místy mrholí. Český hydrometeorologický ústav vydal varování před další vlnou deště, kdy můžeme očekávat zvednutí hladin," informoval za krajské hasiče Roman Žemlička.

Třetí stupeň povodňové aktivity a tedy ohrožení platí stále na říčce Senici v Ústí. Voda ve vesnici zaplavila několik domů. Už před šestnáctou hodinou zde hladina vystoupala až na 315 centimetrů – to je čtyřikrát vyšší hodnota, než zde byla o 24 hodin dříve.

Po osmnácté hodině začala hladina pozvolna klesat, stále se ještě ale držela nad třemi metry.
Podle starosty Ústí Zdeňka Srněnského přišla blesková povodeň mezi druhou a třetí hodinou odpoledne.

Místo tragické nehody v Lužné, při které se srazilo osobní auto s kamionem. Kamion poté zůstal zaklíněný v rodinném domě; středa 22. května 2019
Tragédie u Lužné: jeden člověk nepřežil, kamion po srážce naboural dům

„Voda stekla shora velice rychle. V části vesnice se vylila podél silnice. Máme tu asi deset domů pod vodou. Někteří majitelé byli v práci, ani nestačili přijet, aby si vystěhovali nějaké věci,“ popsal starosta Ústí.

O žádných staticky narušených domech nevěděl.

„Spíše se jedná o zatopená stavení a zahrady,“ popsal. Před devatenáctou hodinou Deníku řekl, že voda ustupuje a s místními hasiči řeší, co bude dál.

„Uvidíme, až voda ustoupí a ukáže se, jaké napáchala škody. Pak teprve budeme řešit následky povodně, odčerpávání a čištění. Hlavně budeme čekat, co bude v noci. Podle informací má přijít další déšť, uvidíme, jak nás překvapí. Zkusíme zachránit, co se dá,“ uzavřel Zdeněk Srněnský.

Třetí stupeň na Vsetínské Bečvě a vylité místní toky

Třetího povodňového stupně dosáhla v 17 hodin také hladina řeky Vsetínské Bečvy v Jarcové, stejný stupeň platí také na říčce Bystřička nad stejnojmennou přehradou. Druhé povodňové stupně platí na Bystřičce pod přehradou, Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí a Vsetínské Bečvě ve Velkých Karlovicích.

Ve Vsetíně se na několika místech vylily z břehů tři místní toky – v Semetíně, Janišově či Jasénce. Na radnici zasedla povodňová komise a vyhlásila 2. stupeň povodňové aktivity. Ve městě zasahovali dobrovolní i profesionální hasiči a také pracovníci Technických služeb města se svojí technikou. V Semetíně u hřiště vyskládali vodě do cesty celkem 120 pytlů s pískem.

Na několika místech Vsetína se také ucpaly propustky u silnic, nejvíce na Ohradě a Bobrkách u společnosti Hirschmann. Cesty už jsou ale průjezdné. Zaplavený je podjezd na Trávníkách, takzvaná myší díra, kde ve vodě uvázl také automobil. Podle sdělení vsetínské radnice platí na místě až do odvolání zákaz vjezdu.

„Doporučujeme občanům, kteří mají obydlí u vodních toků, aby zajistili svůj majetek a připravili se na další možné srážky v průběhu následujících hodin. Také vyzýváme řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti, na některých komunikacích je stále bahno a kameny,“ vyzvala místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová.

Povodňová komise zasedla také na radnici ve Valašském Meziříčí, řeka Bečva dosáhla III. stupně povodňové aktivity.

Stav ohrožení vyhlásili také v Rožnově pod Radhoštěm.

Hasiči z Rožnova pod Radhoštěm vyjížděli ve středu 22. května 2019 od dopoledních hodin k několika zaplaveným komunikacím na Rožnovsku. V rožnovské ulici Lipová zaplavovala voda místní Camp. Hasiči vodu odklonili do kanalizace pomocí pytlů s pískem. Na řadě míst se opakovaně ucpávaly kanalizační vpusti, hasiči místa objížděli, kontrolovali a čistili.

„V osmnáct hodin bylo na řece Rožnovské Bečvě v profilu u Bučiského mostu dosaženo výšky hladiny 250 centimetrů, která odpovídá třetímu stupni povodňové aktivity,“ uvedl starosta Rožnova Radim Holiš.

Podle Petra Chmelaře z Povodí Moravy pokračuje přes naše území fronta s vydatnými srážkami, která zasáhla především území Beskyd a Zlínska, Vsetínsku. Na tomto území byly naměřeny za posledních 6 hodin nejvyšší srážky v Brumově (44 mm), ve Vsetíně (43 mm) a Valašské Senici (40 mm).

„V reakci na tyto další srážky dochází v zasažených oblastech na vodních tocích k vzestupům hladin s dosažením stupňů povodňové aktivity. Dle předpovědí se budou i nadále vyskytovat vydatné srážky, které by měly zítra v odpoledních hodinách ustávat,“ uvedl Chmelař.

S ohledem na situaci ale budou nadále stoupat hladiny podle zasaženého území.

„Na tocích, kde již došlo k odeznění srážek, dochází ke kulminaci a k poklesu průtoku. Na těchto tocích může ještě dojít k pozastavení poklesu nebo k opětovnému vzestupu hladin v důsledku přechodu další srážkové fronty přes toto území,“ varoval Chmelař.

Dodal, že na vodohospodáři na vodních dílech provádějí manipulace dle aktuální hydrologické situace.

„Nádrže jsou připraveny zachytit či transformovat případné povodňové průtoky. Povodí Moravy, s. p. je v trvalém kontaktu s dotčenými povodňovými orgány, během dne zasedaly povodňová komise Vsetína, Vizovic a Valašského Meziříčí. Připravovaly se zasedání povodňových komisí v Hranicích a Kelči. Během dne byly prověřeny stavby na vodních tocích s důrazem jejich zabezpečení před povodní,“ ujistil Chmelař.

Ilustrační foto
V Rožnově zůstane kvůli vodě zavřená Základní škola Videčská

Na Zlínsku nebezpečí zatím nehrozí 

Hladiny vodních toků stoupají, místy se začínají vylévat. Situace kvůli vydatným dešťům graduje. I přesto je na Zlínsku situace relativně klidná.

Na Dřevnici i Lutonince platí druhý stupeň povodňového nebezpečí.

Hasiči museli vyjíždět do 16. hodin zejména k odčerpání vody ze zatopených sklepů ve více jak desítce případů. V celém kraji pak jich bylo téměř šedesát.

Na Zlínsku si zásahy hasičů vyžádalo zejména Valašskokloboucko a Vizovicko.

„Ve Slavičíně, Brumově-Bylnici, Nedašově Lhotě, Valašských Kloboukách i v Lutonině,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Doplnil, že hasiči kontrolují situaci v Brumově-Bylnici, kde hrozí, že se přelijí chovné rybníky, které začaly přetékat. Problémy způsobuje stoupající voda v potoce Lutoninka na Vizovicku. Hydrometeorologové zde již vyhlásili stav extrémního nebezpečí.

„Na Lutonínce ve vodoměrném profilu Vizovice bude v nejbližší době pravděpodobně dosažen třetí povodňový stupeň. Srážky budou v oblasti s různou intenzitou pokračovat až do čtvrtečního večera,“ varují na stránkách ČHMÚ.

Podle zjištění ČHMÚ spadlo ve Vizovicích průměrně již 40 milimetrů srážek.

„Ve vašem regionu je to průměrně 7 milimetrů za hodinu,“ doplnila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle meteorologů mají srážky pokračovat i ve čtvrtek. (zav, jk)

Koryto opustila říčka Juhyně

Vydatný déšť dle předpovědi meteorologů ve středu zasáhl většinu republiky. Koryta řek se rychle naplňovala a na některých místech se dokonce vylila.

Pod vodou se ocitli i ulice v obci Rajnochovice na Kroměřížsku. S obavami zde od rána pozorovali hladinu říčky Juhyně, která posléze přece jen opustila své břehy. Situaci sleduje i starostka obce Jaroslava Jurčová.

„Večer začalo pršet, ráno byl však déšť ještě intenzivnější. Hladina začala stoupat velmi rychle, bylo to ráz na ráz“ popisuje vývoj starostka.

Voda se začala valit na cestu, kterou kvůli nánosům klestí museli místy uzavřít, ale také do zahrad a sklepů obydlí. Odpoledne naštěstí déšť ustál, nicméně hladina dle slov starostky klesat nezačala. Už teď se však pustili do odklízení. V práci pomáhají hasiči z Podhradní Lhoty a Bystřice pod Hostýnem, ale i řada dobrovolníků.

„Především odčerpávají vodu ze sklepů a odklízejí nánosy klestí,“ informuje starostka. (jab)

Rajnochovice nemají vyhráno  

Voda ted pomalu ustupuje a vrací se zpět do koryta. Stále však někde teče po silnici.

Obyvatelé Rajnochovic však ještě nemají vyhráno. V tuto chvíli stále prší. Hasiči uzavřeli cestu z Rajnochovic na Troják, stejně jako opačným směrem. Toto omezení platí minimálně do ranních hodin.

Současný stav hladiny Bystřičky v Bystřici pod Hostýnem není vážný.

Kateřina Křížková z radnice ve Valašském Meziříčí (ve fialovém svetru) zkouší v pátek 17. května 2019 v zámeckém parku v Lešné u Valašského Meziříčí pod vedením zkušených arboristů horolezecké vybavení a výstup do koruny stromu.
Správci zeleně a úředníci strávili den v koruně staletého dubu v Lešné