Už v těchto dnech se dělníci pustí do netrpělivě očekávaných prácí na mostu nedaleko obce Zářičí. Oprava si vyžádá investici bezmála čtyři a půl milionu korun, s financováním pomůže Státní fond dopravní infrastruktury. „Už před časem bylo vybudováno provizorium a čekalo se, až tuto investici odsouhlasí vedení kraje z rozpočtu," připomněla starostka obce Marcela Joklíková.

Netají se tím, že obec opravu vítá, protože byla už dlouho potřeba. S dopravní obslužností by podle ní problém být neměl.

„Bylo mi řečeno, že nejprve se vybuduje náhradní přemostění a teprve pak se začne z rekonstrukcí samotného mostu, takže by práce neměly nijak ovlinit průjezdnost," poznamenala starostka.

Důvod oprav je podle silničářů jednoduchý: velmi špatný stavební stav nosné konstrukce. „Most je hodnocen stupněm 6 na sedmibodové stupnici, podle posledního přepočtu činí jeho zatížitelnost pouze šest tun," upozornila mluvčí Zlínského kraje Renata Škrobálková.

V rámci rekonstrukce čeká oprava také silnici před a za mostem a to v délce 56 metrů, práce by měly trvat do konce srpna letošního roku.

Dokonce odstranění původního a stavba nového mostu pak čeká silničáře na silnici z Bystřice pod Hostýnem do Lipníku nad Bečvou. Také mají práce začít už v nejbližších dnech.

„Podle hlavní prohlídky mostu z roku 2013 je stavební stav nosné konstrukce a spodní stavby velmi špatný. I tento most je hodnocen stupněm 6, kvůli jeho stavu došlo už před časem k zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, zatížitelnost mostu činí 13 tun a je menší než normové zatížení, takže neumožňuje průjezd těžkých nákladních vozidel," vysvětlila mluvčí krajského úřadu.

Dělníci tak na stejném místě postaví most zbrusu nový, také v tomto případě se bude opravovat i silnice před a za ním, celková délka úseku činí bezmála šedesát metrů.

Cena se vyšplhá na téměř čtyři miliony korun, stavba má přislíbeno spolufinancování z prostředků Evropské unie a práce by měly trvat do konce července.

Řidiče ze všeho nejvíc zajímá, že stavební práce na mostě se tentokrát neobejdou bez úplné uzavírky. Objízdná trasa v délce necelých deseti kilometrů povede přes Žákovice, Vítonice a Mrlínek do Bystřice pod Hostýnem.

„Dokončovací stavební práce pak budou probíhat za částečné uzavírky silnice, provoz bude veden jednopruhově po novém mostě a usměrněn dopravním značením," dodala mluvčí.

Starostům příslušných obcí ale kvůli případnému zvýšenému náporu aut zatím vrásky na čele nenaskakují.

„V našem případě vede hlavní komunikace naštěstí v podstatě mimo obec, takže pokud řidiči nesjedou přímo k nám, přes obytnou část tak jako tak nepojedou," zůstává v klidu například starosta Mrlínku Pavel Hynek.