„Na vlaky opravdu nedám dopustit, ale na druhou stranu vášeň k nim zase tak moc nepřeháním. Někdy se svezu i autobusem, ale hlavně jezdím autem. Když jedu třeba za synem do Pardubic, tak jedině vlakem. Na těch hlavních trasách se to pěkně jezdí," usmívá se Pavel Mikulenka.

Když se porozhlédne po řadě opuštěných a zchátralých vlakových nádražích, o příjemném pocitu z toho nemůže být řeč. Může za to modernizace, lidi nahradila nová technika, počítače. I kvůli tomu už prý proto ubývá dělnických profesí u drah. Pavel Mikulenka pracoval po vyučení nejdéle na nádraží v Kroměříži, a to dlouhých třicet let.

„Moje zaměstnání se pak rušilo. Dělnické profese vykonávající práce jako třeba signalista či výhybkář tam už nebyly potřeba. Tak jsem poté začal dojíždět do Bojkovic, tam se to však též časem zrušilo, šest roků jsem pak strávil v Holešově, kde ke zrušení také došlo," vzpomíná na svou pracovní kariéru mezi vlaky Pavel Mikulenka.

Nyní pracuje jako signalista na spádovišti v Přerově, které slouží k seřazování nákladních vlaků podle dopravních směrů. Pro zajištění této činnosti je spádoviště vybaveno příslušnými skupinami kolejí a zvláštními mechanizačními a automatizačními prostředky, které se vyskytují pouze tam.

„V podstatě to znamená, že seřazuji vlaky, které jsou vypouštěny z kopce dolů. Mám patnáct kolejí, vlaky seřazuji na příslušnou kolej dle směru, kterým potom pokračují. Uvidíme, co bude dál," říká.

Dělnické profese, které vykonával a vykonává, postupně nahrazují v podstatě počítače.

„Jsou už hodně ohrožené. Třeba v Kroměříži či Hulíně jsou posunovači zrušeni, stejně tak třeba i operátorky. Hlášení o příjezdech a odjezdech vlaků jsou všechna přes počítač. Vlivem toho jsou železniční stanice na hlavní trati prázdné, nádraží je rozbité, neuklizené," stýská si Pavel Mikulenka.

Podle něj jsou například na kroměřížském nádraží zhruba dva zaměstnanci: jeden výpravčí a další člověk, co prodává jízdenky. (jk)

Pavel Mikulenka, železničář ze Zdounek

Věk: 57 let

O mojí činnosti: Na vlaky nedám dopustit, ale ani to moc nepřeháním.

Oblíbený citát /životní motto: Pracuj a bude ti dobře. Někdy i odpočívej, když tě to nebaví.

Záliby a koníčky: Zahrádka, rybaření, mé tři vnučky.

Můj sen: Být zdravý a v pohodě.