Mezi ty nejzávažnější patří objev nebezpečné listerie letos na jaře. Nyní v létě se veterináři na prohřešky zaměřují o něco více než po zbytek roku.
Jen v prvním pololetí tohoto roku provedli celkem 3 328 náhodných i cílených kontrol, přičemž bezprostředně zasáhnout museli ve 44 případech.

„V osmi případech musely firmy zlikvidovat celé šarže výrobků, které jsme označili jako nepoživatelné. Jednalo se hlavně o drobné výrobce masných polotovarů, kteří ihned provedli nápravná opatření,“ uvedl ředitel KVS Zlín František Mahdalík.

„Nejzávažnějším nálezem byl v březnu hned trojnásobný objev listerie v uzeném lososu dováženém z Polska,“ prozradil. Závadné potraviny veterináři objevili naštěstí ještě před tím, než se objevily v obchodech.

Veterináři už provedli přes tři tisícovky kontrol a uložili celkem 101 pokut

Mezi další časté prohřešky patří například prodej silně znečištěných a popraskaných vajec, nedodržování spotřebních lhůt či osobní hygieny nebo nedostatky v deratizaci a dezinfekci provozů. V současné době veterináři zintenzivnili i kontroly skladovacích teplot v prodejnách.
Potravinářům hrozí v případě pochybení nemalé sankce. „Udělili jsme sto jedna pokut v celkové výši pět set devadesáti tisíc korun,“ upřesnil Mahdalík. Ve zmíněných osmi případech KVS zahájila s firmami i správní řízení.

Spotřebitelé by si při nákupu měli dát pozor na řadu věcí. „Například syrové maso musí být skladováno odděleně od ostatních potravin, podobně jako zelenina a ovoce. Na syrové maso by měli pracovníci také používat jiné nože a krájecí podložky, než na masa tepelně ošetřená či jiné potraviny, nebo je alespoň vždy důkladně omýt,“ řekl Mahdalík.

Nákup by lidé neměli nechávat ani zbytečně dlouho v autě. V létě v něm totiž může být i šedesátistupňové horko, což má za následek přemnožení mikroorganismů.

V létě se krajští veterinární inspektoři více zaměřují i na výskyt salmonely. Žádný takový případ však prozatím neobjevili.
„Především velké regionální podniky zpracovávající maso, mléko a vejce jsou v tomto směru na velmi dobré úrovni,“ pochválil ředitel.
Několikrát do roka kontrola zavítá například i do Agrodelty ve Zlíně-Štípě. „Veterináři nás navštěvují různě. Nejvíce, když se objeví nějaká epidemie nebo když veterinární správa vydá nové nařízení,“ prozradil jednatel firmy Petr Slovák.

„Jinak se zaměřují například na wellfare zvířat a jestli dodržujeme při výrobě mléka hygienické normy,“ dodal. Větší problémy prý s kontrolory Agrodelta ještě neměla. „Snažíme se jim předcházet. S veterináři spolupracujeme, chodíme na jejich školení,“ řekl Slovák.

Lidé produkty živočišného původu většinou nekupují bez toho, aniž by si je dostatečně prohlédli. „Člověk neustále vidí v médiích, co za sajrajt se prodává, tak si dává pozor. Někdy se špatné koupi ale neubráníte. Už se mi několikrát stalo, že jsem koupila čerstvé mléko, a přestože podle razítka ještě nemělo prošlou dobu spotřeby, bylo zkyslé,“ svěřila se Marcela Kubíčková ze Zlína.