Dalším důvodem pak byla skutečnost, že pěstouni chtěli přijmout do péče víc dětí. Pečovali tou dobou už o dvě holčičky, své vlastní potomky už měli dospělé a tak se rozhodli pomoci dalším dětem. Pravá jména v rozhovoru z důvodu zachování anonymity neuvádíme, kvůli zákonné podmínce pak musejí mít děti rozostřené tváře také na fotografiích. Pěstounka ale jinak hovořila otevřeně o tom, co podobná péče obnáší a jak se rodině v Chvalčově líbí.

Na úvod se nabízí otázka, proč jste se rozhodli právě pro chvalčovskou SOS dětskou vesničku?

Rozhodli jsme se, že chceme mít velkou rodinu, avšak Krajský úřad Ústeckého kraje, pod který jsme spadali, není nakloněn tomu, aby byly do pěstounské péče svěřovány velké sourozenecké skupiny. Pak jsme se dozvěděli o tom, že Zlínský kraj toto umožňuje, stejně jako SOS dětské vesničky, které mají své domy dokonce uzpůsobené pro větší skupiny dětí. A tak jsme se rozhodli uzavřít dohodu o výkonu pěstounské péče s chvalčovskou SOS dětskou vesničkou. Byli velice vstřícní a dohoda byla podepsána od května 2017.

Odchytové klece na divočáky na myslivecké střelnici ve Zlíně.
Když se prase otočí, klec se uzavře. Hejtman nevylučuje ani trávení divočáků

Do dětské vesničky jste se přestěhovali už se dvěma holčičkami, sestrami, které jste získali do pěstounské péče. Jak k tomu došlo?

Holčičky jsme si „vyhlédli“, když byly umístěny ve Fondu ohrožených dětí Klokánek, který o nich anonymně psal na svých webových stránkách. Tehdy jsme se rozhodli, že se chceme stát pěstouny a pomoci nějakým dětem. Nakonec se nám to podařilo a do své péče jsme dostali právě je. Seznámili jsme se s nimi v září 2014 v Klokánku a v pěstounské péči je tak máme už přes dva roky.

Kolik jim nyní je a jak prospívají?

Starší Zuzanka má sedm let a už ukončila první třídu. Ve škole je moc šikovná a na vysvědčení měla samé jedničky. Učení ji baví, ráda si čte a maluje. Mladší Violce je pět a v září nastoupí do chvalčovské školky. Obě jsou moc hodné.

Čemu se věnujete vy a manžel?

Já jsem byla prozatím s Violkou doma a manžel si tu již našel práci jako OSVČ. Dělá obklady, podlahy, koupelny a podobně. Zakázky mu zprostředkovává jedna z místních firem. Vyhovuje mu to tak, je spokojený.

Zvykli jste si už na Chvalčov? Po severních Čechách je to asi velká změna…

Všichni si na nové prostředí ještě zvykáme, ale zatím to zvládáme velmi dobře. Chvalčov se nám líbí, jsme nadšení z okolní přírody. Také velký dům se zahrádkou je úžasný, jen nám zatím přijde moc prázdný. Už se těšíme a připravujeme na přijetí dalších dětí! Vynikající je i dostupnost dětského a sportovního hřiště, máme je hned před a za domem. Zuzanka je ve škole také spokojená, už si tam našla kamarády. Do kolektivu na vesničce jsme dobře zapadli, všichni jsou moc přátelští.

Zřejmě neopatrnost zavinila dopravní nehodu, která se ve čtvrtek 17. srpna stala v Bezměrově. Po havárii pomáhal zraněné cyklistce mimo jiné i profesionální hasič 
v civilu: dalším aktérem pak byl šestatřicetiletý řidič Opelu jedoucí směrem na Kojetín
Zranění cyklistky v Bezměrově způsobil neopatrně odbočující řidič

Co konkrétně s dětmi podnikáte první léto na Moravě?

Hlavně poznáváme místní krajinu, památky, vesničky i města v okolí. Je to tady pro nás všechno nové a moc hezké, užíváme si každý výlet. Naposledy jsme navštívili Svatý Hostýn, Kroměříž a Podzámeckou zahradu i se zvířecím koutkem. A plánujeme další výlety.
Obě holčičky jsou stejné jako všechny děti, rády jezdí na kole, chodí do cukrárny na zmrzlinu, s oblibou malují křídami na chodník. Takže před naším domem v SOS vesničce máme pestrobarevný koberec z jejich malůvek, který po každém dešti zmizí, a holčičky moc baví, že mohou naše okolí zkrášlovat znovu.

A co dělají, když je venku nevlídno?

To si hrají nebo malují v herně, kterou jsme jim s manželem udělali v jedné z místností. Nebo mohou v učebně, která je hned vedle, na psacích stolech malovat, stříhat a vytvářet, co je napadne.
Obě také hrozně rády pomáhají při pečení. Někdy si jen tak upečeme dort: já upeču a rozkrájím korpus, ony si připraví krém z tvarohu, smetany a cukru. Krém pak mažou na pláty dortu, já jen přidávám další patra, aby mohly pokračovat. Když pak přijde manžel z práce, běží mu naproti k autu a chlubí se, jak jsou šikovné…

Už se těší na další děti

Aktuálně se čeká na to, až Ústecký kraj pošle spis Zlínskému kraji, aby se mohlo začít řešit přijetí dalších dětí do pěstounské péče. Kraj pak bude nadále s pěstouny pracovat. Nejspíš budou pozváni na pohovor, možná i na psychologické vyšetření, na jehož základě se zváží připravenost rodiny přijmout další děti do péče. Zástupci SOS dětské vesničky pak budou s rodinou pracovat na přípravě k přijetí dalšího dítěte či dětí.

Odchytové klece na divočáky na myslivecké střelnici ve Zlíně.
Když se prase otočí, klec se uzavře. Hejtman nevylučuje ani trávení divočáků