Do výběrového řízení se sice nikdo nepřihlásil, i tak se ale jejím osudem na svém posledním zasedání museli zabývat.

A výsledek? Představitelé města se shodli, že budovu znovu k prodeji nenabídnou. Místo toho si dali za úkol najít řešení, jak ji využít.

„To, že budovu neprodáme, nám bylo jasné už na konci března, kdy měli případní zájemci složit kauci dva miliony korun. Nikdo tak však neučinil,“ poznamenala kroměřížská starostka Daniela Hebnarová. Podle ní radnici osud bývalé armádní budovy opravdu trápí . Dvakrát se ji město snažilo prodat, už léta hledá smysluplné využití objektu.

„Dům každým rokem chátrá, jeho hodnota klesá a ani jeho vzhled nedělá dobré jméno Hanáckému náměstí,“ ví i sama Hebnarová.

Například v roce 2008, kdy se budovu snažila radnice prodat poprvé, sepsali lidé petice, aby se v domě nestavěly sociální byty.

„Nabízeli jsme ji pak univerzitám, z toho záměru ale také sešlo. Škola by se přitom do objektu hodila. Uvažovali jsme o tom, že by v ní mohlo být muzeum, jenže v blízkosti se nachází už jeho depozitář. Budovu jsme nabízeli také krajskému úřadu, ani ten ji ale nemá na co využít,“ připomněl další možnosti kroměřížský místostarosta a senátor Miloš Malý.

Starostka Hebnarová proto na zasedání vyzvala zastupitele i veřejnost, aby se zamysleli nad možnostmi využití kasárenského objektu.

„V poslední době často slýcháme, co město dělá špatně a co by mělo dělat, ale konkrétních argumentů je jako šafránu. Pokud lidé vědí o smysluplném využití budovy, rádi je vyslechneme a necháme se inspirovat,“ tvrdí starostka.

Aktivní by však měli být i sami zastupitelé a přijít s nějakou variantou.

„Počítáme s tím, že situaci kolem budovy dostane někdo konkrétní na starost. Tento člověk by měl mít informace o architektonických možnostech objektu, o dotačních titulech na jeho opravu, abychom měli jistotu, že byly vyčerpány všechny možnosti,“ plánuje Hebnarová.

Armádní budovu, která je zcela vybydlená a zevnitř nevypadá ani tak, jako zvenku, město bude zatím po částech opravovat. Pokusí se ji dál nabízet aspoň k pronájmu.

„Na zastupitelstvu jsme ale rozhodli, že ji město neprodá,“ zdůraznila ještě jednou kroměřížská starostka.

Autor: Eva Tomanová