Obřad v úzkém kruhu si přál sám Zikmund. Součástí pietního aktu bylo rozloučení polárníka, cestovatele a spisovatele Petra Horkého. Zazněla píseň Divé husy od Jitky Šuranské, báseň Jana Skácela nazvanou Naděje s bukovými křídly přednesla Markéta Pavlištíková, dcera etnografa Karla Pavlištíka, Zikmundova dlouholetého kamaráda. Píseň Na horách studénky zazpívala Kateřina Pešatová.

kondolenční kniha v Muzeu jihovýchodní Moravy .
Miroslav Zikmund si pečlivě připravil i svou poslední cestu

Dále si smuteční hosté vyslechli slova soudce, divadelníka, spisovatele a Zikmundova přítele Josefa Holcmana, promítal se klip z filmu Století Miroslava Zikmunda s písní Radůzy.

"Odjezd rakve symbolicky doprovodila argentinská lidová píseň Yerba buena, znělka, která uváděla rozhlasové relace H+Z, a opakovaný zvuk klaksonu Tatry 87. Rakev zdobila vazba z lesních stromů, šípků, šišek a břečťanu a žlutých růží, jako vzpomínka na Mirkovu milovanou zahradu," uvedla Macalíková.

Zikmund, Suchý, Holý: legendární setkání na střeše zlínského mrakodrapu před sedmi lety
Zikmund, Suchý, Holý: připomeňte si legendární setkání na zlínském mrakodrapu

Spousta květin a věnců

Na přípravě a organizaci pohřbu se podílela Magdalena Preiningerová z Muzea Jihovýchodní Moravy, která vede archiv Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, a její kolegové, a také zaměstnanci Pohřebnictví Zlín.

"Pohřeb byl sice soukromý, nicméně náročný vzhledem k tomu, kolik lidí či organizací zaslalo květiny či věnce. Veškeré smuteční stuhy budou vystaveny ve zlínském muzeu u kondolenční knihy a posléze archivovány," uvedla Macalíková. Fotografie a záběry z obřadu, které budou taktéž součástí archivu H+Z, zajistil Jindřich Böhm.

Odkaz Miroslava Zikmunda ve Zlíně navždy zůstane.
Odkaz Miroslava Zikmunda ve Zlíně navždy zůstane

Na jaře by se měli se Zikmundem u jeho hrobu veřejně rozloučit jeho následovníci a fanoušci. Hrob v současné chvíli podle Macalíkové ještě není dokončený.

Zikmund žil ve Zlíně, poslední léta trávil v soukromí s životní partnerkou Marií Macalíkovou. V posledních dnech svého života byl vzhledem ke svému věku hospitalizovaný v Praze. Zemřel ve středu 1. prosince večer.

Miroslav Zikmund
Skvělý a odvážný chlap. Známé osobnosti vzpomínají na Zikmunda