Řezbáři v prostorách parku začali pracovat už ve čtvrtek, páteční program pak doplnily komentované prohlídky zámku a parku.

Vrcholem akce však byl víkend. Řezbáři nadále pracovali na dílech a příchozí měli opět možnost projít si s průvodcem bývalé šlechtické sídlo. Došlo i na ukázku hasičského útoku, přednášky o historii a pověstech zámku a pořadatelé nezapomněli ani na děti, pro které připravili aktivity.

„Cílem je seznámit příchozí s tím, že obec dospěla k názoru, že je potřeba zámek opravit vlastními silami a že bude fungovat,“ vysvětlila předsedkyně spolku Přílepy – náš domov Eva Husáková.

Ilustrační foto
Napadení u dětského hřiště v Kroměříži: hledají se svědci

Peníze poputují na opravu někdejší věhlasné porodnice. Děti se však v budově už rodit nebudou.

„Ze zámku by měl být obecní dům. V přízemí by měl být velký sál, kde se budou konat kulturní akce,“ nastínil člen spolku Zdeněk Novák.

Plány s poschodím mají sice také, vzhledem k financím jej však budou řešit později.

„Přemýšleli jsme, že by tam mohly být služby jako kadeřnice a podobně, nebo kanceláře. To ale budeme řešit až časem,“ dodal.

Zmíněný spolek vznikl právě za účelem obnovy zámku. Přestože byl program akce bohatý, základem byla práce se dřevem.

„Řezbáři pracují se dřevem pocházejícím ze zámecké zahrady. Spousta stromů byla už ve stavu, že se musely pokácet. Výtvory zůstanou tady v parku,“ vylíčila Eva Husáková. Kromě řezbářského umu lákaly mnoho lidí k zámku i vzpomínky.

„Jsem tu po 60 letech od toho, kdy jsem se zde narodil. Maminka si tehdy vychvalovala krásnou zahradu a já jí teď úplně rozumím,“ svěřil se Dušan Polášek. Iniciativu záchrany areálu vítá.

„Je skvělé, že se toho někdo ujal. Ale já být rodička, hned bych tady rodil,“ zasmál se.

Ilustrační foto.
V sobotu ještě teplotní rekord v Holešově odolal, v neděli už padl