Od 1. července musejí provozovatelé restauračních zařízení označit svůj podnik nálepkou, jestli se zde smí, nebo nesmí kouřit či oboje

Podle novely protikuřáckého zákona musí totiž upozorňující cedule splňovat speciální vzhledové parametry. Ačkoliv sehnat ji nebylo takový problém, většina oslovených restaurací a barů ve Zlínském kraji hodnotí tento krok jako zbytečnou byrokracii.

Kuřáky a nekuřáky může oddělit zeď nebo jiná přepážka

Jednou z takových je například Restaurace Sport v Kroměříži, kde mají prostor pro kuřáky a nekuřáky oddělený. „Přijde mi to, jakože někdo nahoře nemá co dělat a znepříjemňuje nám život,“ podotkl provozní Milan Motal.

Problém s požadovaným označením tam vyřešil jednoduše. „My jsme si vytiskli a zalaminovali ceduli o rozměru třicet na dvacet jedna centimetrů, takže je to v podstatě formát A4 naležato. Už tu byla i hygiena a schválila to, takže snad je to v pohodě,“ řekl.

Podobně jednoduchý přístup zvolil i hudební bar LIRA ve Valašském Meziříčí. Zde si ceduli objednali a pouze vyvěsili na dveře. Podle provozního Radima Kocandy sice nešlo o zvlášť náročný úkon, rozhodně byl však zatěžující. „Přijde mi to jako zbytečná byrokracie, ale problémy s tím nemáme. Spíš to je otravné,“ řekl.

Dodal, že od dnešního dne je jejich bar označený cigaretou ve žlutém trojúhelníku s textem Kouření povoleno. „Já jsem tedy nekuřák, takže bych raději zvolil tu druhou variantu, ale byl jsem přehlasovaný,“ poznamenal.

Ke změně prostředí z kuřáckého na nekuřácké se rozhodl třeba Steak bar v Uherském Hradišti. Od 1.července jim tak u vchodu visí plastová cedule s červeně přeškrtnutou cigaretou. „My jsme si ji normálně koupili. Je podle parametrů, takže u nás už je vše vyřešené,“ sdělila provozní Miroslava Skrijová.

Z toho, že na dveře restaurace přibude nová nálepka, však nadšeni nejsou ani v Zámecké restauraci ve Zlíně. „Vedle ní teď bude na dveřích i nálepka Stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky,“ uvedl provozní Lubomír Bouda. Doplnil, že Zámecká restaurace má kuřácké a nekuřácké prostory oddělené, a na zdech jsou nálepky označující část nekuřáckou a kuřáckou. V případě, že by restaurace nebyla takto označená, hrozí pokuta až pět tisíc korun.

Z restauratérů se stávají hlídací psi

Provozovatelé si také musejí hlídat své zákazníky. Zapálit si na místě, kde je to zakázané, je může vyjít až na deset tisíc korun.

Jak dlouho budou nová pravidla platit, není jasné. Nově se rodící vládní koalice totiž ve svém programu chce prosadit záměr, aby se úplný zákaz kouření týkal všech restaurací bez rozdílu. Zatím na tom ale nepanuje úplná shoda mezi všemi koaličními stranami.

Veronika Vágnerová