V praxi to znamená, že restauratéři si budou moci vybrat, zda jejich zařízení bude kuřácké či nekuřácké. Restaurace pak bude označena příslušnou nálepkou. Nová pravidla vejdou v platnost od poloviny příštího roku.

Některým lidem se to ale zdá přesto málo. „Jsou státy, kde v restauracích zakázali kouřit úplně a my to tady zvažujeme už padesát let. Já osobně bych byl pro úplný zákaz. Nekouřím, dříve ano, ale tak před sedmi lety jsem toho nechal,“ řekl například Josef Hrabal z Kroměříže.

Samotní restauratéři se pak k novele tváří obvykle naprosto odlišně: dalo by se říci, že co člověk, to názor.

„Novela je šaškárna. Proč to nenechali, jak to bylo doposud? Kdybych udělal nekuřáckou restauraci, měl bych tu neustále prázdno. Všeobecně by mě to zničilo,“ zlobil se ve čtvrtek například Pavel Geryšer z restaurace U Kryštofa v Záříčí.

Situaci prý nijak zásadně řešit nehodlá. „Označím podnik jako kuřácký, ale zachovám si tu i nekuřácké místnosti. Nikdo mě nemůže přikázat, abych tu neměl nekuřácký prostor. Já si to pohlídám, aby pravidla lidé respektovali,“ vysvětlil Geryšer.

Případného uzavření se obávají také v kroměřížské restauraci UNO.

„Ta novela se mi nelíbí. Jsem sice nekuřák, takže by mi restaurace bez kouře vyhovovala, ale podnik by se musel zavřít. Nevíme, co bude,“ krčila rameny tamní pracovnice Marta Leinertová.

V další kroměřížské restauraci Kwalt ČD se zatím problematikou ještě ani nezabývali.

„Zaměřujeme se především na stravování zaměstnanců. Přes oběd se tu nekouří, večer pak zčásti ano. Klientela se u nás už vyprofilovala, takže, ať se rozhodneme, jak chceme, snad to na nás dopad mít nebude,“ podotkl provozní Pavel Výrostek.

Zcela v klidu, jako jedni z mála, pak mohou být v penzionu Bezměrovský dvůr, kde provozují i restauraci.

„Je totiž nekuřácká od úplného začátku. Na kuřáky nebereme ohled. Kdo nařízení poruší, bude vyveden, takže novela se nás nijak nedotkne, máme v tom jasno,“ uzavřel tamní majitel Miloslav Pavelka.