„Od začátku kalendářního roku se u nás začaly kupit výtky na špatné klima ve škole," vysvětlil pro Deník radní pro oblast školství Petr Navrátil.

Rozhodující byly podle něj také výsledky přijímacího řízení pro následující školní rok. Do prvního ročníku bylo totiž přijato pouhých jedenáct studentů.

„Proto jednání školské rady vyzvalo zřizovatele, tedy krajský úřad, aby se situací na této škole začal zabývat," dodal radní.

Jana Polachová působila ve funkci ředitelky gymnázia sedm let. Rada chtěla podle Petra Navrátila situaci vyřešit co nejdříve, aby nový školní rok mohl začít v klidu.

„Prostě to nefungovalo. Část stížností sice byla iracionální, většina z nich ale byla odůvodněná," řekl Deníku.

Samotná ředitelka je podle serveru iDnes v pracovní neschopnosti a o celé věci mluvit nechce: vzkázala pouze, že je po vážné operaci.

Rada Zlínského kraje také ihned vyhlásila výběrové řízení na nového ředitele školy. „Do zvolení bude statutární zástupkyní školy Dagmar Slavičínská," dodal radní.

Zatímco kroměřížské gymnázium se potýká s nedostatkem žáků, jiné střední školy s podobným zaměřením na Kroměřížsku problém s nízkým počtem zájemců o studium nemají.

Dvě třídy naplnilo například holešovské gymnázium, plno má i Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži.

Klesající prestiž školy navíc dokládá i hodnocení studentů gymnázií na internetu. Přede dvěma lety se škola v tomto žebříčku umístila na desáté příčce z celkem patnácti gymnázií ve Zlínském kraji, vloni už skončila na dvanácté pozici.

„Dříve přitom obsazovala dokonce první příčky. Postupně ale věhlas školy postupně upadal," řekla včera Deníku bývalá studentka kroměřížského gymnázia, která si nepřála být jmenovaná.

Také mnozí současní studenti nemají pro dnes už bývalou ředitelku jen slova chvály.

„Moc rádi jsme ji neměli, dělala nepříliš promyšlená rozhodnutí. Osobně jsem se s ní třeba při hodinách nesetkával, učila ale moji sestru. Měla prý nevyhovující styl výuky," tvrdí další ze studentů, kteří z pochopitelných důvodů nestojí o zveřejnění jména.

Podle dalšího gymnazisty možná odvolanou ředitelku změnila její funkce.

„Moje známá se s ní přátelila ještě předtím, než na gymnázium nastoupila. Byla prý naprosto bezproblémová a i styl učení měla lepší," poznamenal student.

Ke cti odvolané ředitelce naopak slouží fakt, že zájemců o osmileté studium škole neubylo. Také letos totiž nastoupily na gymnáziu do primy hned dvě třídy.

„Nikdy jsem s paní ředitelkou žádný problém neměla, nic vážného jsem zatím řešit nemusela," řekla také Deníku maminka jedné ze současných studentek tercie.