„Během první vlny jsme poměrně rychle najeli na nabídku rozvozu jídla našim zákazníkům. Tím jsme zachránili alespoň část výdělku,“ vzpomíná na strasti, které zažíval před pěti měsíci, Filip Janda, provozovatel kroměřížské restaurace Radniční sklípek.

Už v té době však přemýšlel, co bude následovat, až se krize přežene.

„Už od jara jsme se připravovali na to, že přijde nějaká druhá vlna. Pracovali jsme s několika krizovými scénáři. Pondělní rozhodnutí vlády nás proto nezaskočilo zcela nepřipravené,“ doufá Janda.

Přes léto se sice poptávka nevrátila na běžná čísla, přesto se Jandovu Radničnímu sklípku podařilo udržet službu rozvoru jídel. Chtěl si tím přichystat půdu pro druhou vlnu.

„Nyní plně najedeme na rozvozy jídel a okénko,“ vysvětluje Filip Janda.

Jediné vrásky na čele tak Jandovi dělá naražené pivo.

„Stočíme to zřejmě do PET lahví a budeme se snažit prodat,“ hledá řešení.

I Janda si je však vědom, že na jaře byla situace zcela odlišná. Například zákazem vycházení i větším strachem z nemoci covid-19. Zda tedy bude v těchto dnech stejný zájem o rozvoz jídel, jako byl před půl rokem, netuší.

„Myslím, že řada kolegů se také připravovala. Každý se nyní bude snažit urvat kousek z toho koláče,“ míní Filip Janda.

Bojí se o úspory

Úspěšnému zmrzlináři Michalu Říhovi z Pravčic se na začátku roku vládní opatření naštěstí vyhnula. Zmrzlinářská sezona začala až na přelomu května a června – de facto tedy až po uvolnění všech nařízení. Oddychnul si, protože v polovině roku nemusel sčítat žádné ztráty.

Během léta se však Michal Říha rozhodl své podnikání rozšířit. Kromě prodeje zmrzliny v Pravčicích si začátkem září otevřel v centru Kroměříže kavárnu. O to tvrdší dopad budou současná opatření na jeho byznys mít. Teprve po měsíci fungování je nucen kavárnu dočasně uzavřít.

„Včerejší (pondělní) zpráva o nutném zavření podniků mne velmi zasáhla. Mrzí mě to z důvodu, že svou práci dělám s láskou. Dělám ji pro lidi, aby byli s mými domácími zmrzlinami a dezerty spokojeni,“ smutní Michal Říha.

„V neposlední řadě je důležité zmínit i fakt, že kavárna ve městě je otevřena teprve měsíc. Na zprovoznění nového podniku jsem si musel vzít úvěr a vybral všechny úspory. Zavření restaurace pro toho, kdo čerstvě začal, je likvidační,“ obává se Říha.

Odloženo. Zrušeno

Nejen restaurační zařízení dostaly tvrdou ránu. Již od pondělí se v celé zemi ve své podstatě zastavil kulturní život. To se výrazně dotkne také Výstaviště Kroměříž, jednoho z největších producentů akcí na Kroměřížsku. Provozovatelé připravovali do konce roku ještě několik akcí. Nyní je opět musí zrušit. Přijdou také o příjem z pronájmu areálu.

„Po jarních opatřeních se situace konečně začala zlepšovat. Většinu letních akcí jsme mohli, za jistých zpřísněných podmínek, uspořádat. Teď opět – úplné uzavření. Včetně Dětského světa. Mrzí nás to, protože na chystaných akcích jsme strávili nespočet hodin, týdnů, měsíců, občas i roky příprav,“ říká mluvčí Výstaviště Kroměříž Ondřej Kuropata.

I Výstaviště už se zamýšlí nad budoucností.

„Vývoj nám nedává úplně nejoptimističtější variantu, že by se situace měla za pár týdnů či měsíců zlepšit. Se všemi akcemi počítáme, ale určitě nebudou, pokud vůbec budou, v takovém rozsahu jako bývaly,“ dodává Ondřej Kuropata. Sčítat škody zatím nechce. „Uvidíme, jak se to vyvine a jak se k tomu bude stavit i vláda v rámci kompenzací,“ uzavírá mluvčí.