Rozpočet, který schválili tamní zastupitelé, počítá s příjmy 600,4 milionu a výdaji 662,9 milionu korun, schodek město pokryje prostředky ušetřenými v minulých letech. Pro tuto verzi hlasovalo 19 z 24 přítomných zastupitelů.

„Město si schodkový rozpočet může dovolit díky dobrému hospodaření v uplynulých letech a také díky vyšším daňovým příjmům. Můžeme tak realizovat pro občany potřebné investice,“ tvrdí kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Radnice počítá i se splátkou úvěru ve výši 2,1 milionu korun, na konci příštího roku tak bude dlužit jen necelých 15 milionů korun.
Pokud se plánované investice podaří realizovat, byly by nejvyšší od roku 2006, kdy bylo proinvestováno 269,4 milionu korun. V právě končícím roce město plánovalo investice za 91,6 milionu korun, kvůli přesunu některých akcí na příští rok bude ale konečná částka nižší.

„Přes dvacet milionů šlo letos do oprav komunikací, chodníků a mostů, za 8,6 milionu město zateplilo radniční budovy D a B, kde byla navíc opravena kotelna,“ připomněl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Příští rok by nejvíce peněz mělo jít na opravu budovy Starého pivovaru, asi 11,5 milionu korun si vyžádají také stavební úpravy oddělení správních agend, kde budou instalovány obří rotační kartotéky. Na 11 milionů přijde oprava náměstí Míru, 6 milionů město vyčlenilo na opravu Vodní ulice a 5 milionů na parkovací dům na rohu ulic Havlíčkova a Velehradská. (hed)

Ilustrační foto
Kroměřížsko se dočkalo dalšího sněhu, silničáři mají situaci pod kontrolou