„Půjčila jsem si asi dvacet tisíc, naletěla jsem nebankovní společnosti. Zjistila jsem, že úrok sice byl nízký, ale poplatky rostly až do nebe. Nakonec mne zmohla i neschopnost splácet a půjčku jsem přeplatila skoro osmkrát," líčí Deníku svůj příběh maminka Iva, která si z pochopitelných důvodů nepřála zveřejnit příjmení.

Společnostem, které se úvěry a půjčkami zabývají, před Vánoci poptávky rostou i letos. „Jde to ruku v ruce s růstem výdajů v českých domácnostech a ty poslední měsíce tvoří pravidelně zhruba třicet procent celoročních objemů," podotkla mluvčí společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu.

Výše hotovostních úvěrů se celoročně obvykle pohybuje v průměru okolo šedesáti tisíc korun, co se týče zboží na splátky, většinou okolo třinácti tisíc.

„Naše interní statistiky ukazují, že nejčastěji si lidé pořizují na splátky mobilní telefony, televize, notebooky, pračky a myčky," dodala mluvčí.

Nárůst poptávky po půjčkách hlásí před svátky například i společnost Provident.

„V posledních dvou měsících roku se zájem o půjčky tradičně zvyšuje až o čtvrtinu a je to znát i letos. Největší zájem předpokládáme v období těsně před Vánoci," konstatuje mluvčí společnosti Ondřej Holoubek

Lidé se také často nechají nalákat na rychlé půjčky po telefonu a podobné produkty.

„Nechápu, jak někoho může být hloupý a kvůli svátkům se zadluží pro SMS půjčku či jiný nebankovní úvěr. Já jsem se vytrestal už díky takzvané roční procentní sazbě nákladů: úrok byl nula nula nic, ale takzvané RPSN vysoká, z padesáti půjčených tisíc jsem vrátil skoro dvakrát tolik. Finanční gramotnost je prostě důležitá," krčí rameny dvaapadesátiletý Libor Macek z Kroměříže.

Podle finančních specialistů by si lidé měli dávat pozor hlavně právě na nebankovní půjčky.

„Důležitý aspekt je, od koho si půjčují. Mezi nejhorší patří půjčky bez prověření registrů, či na měsíc a další. Většinou totiž nalákají na nízkou splátku, až je to skoro nemožné, ale při splácení zjistí, že splátka je nastavená týdně," upozorňuje finanční specialistka z Kroměříže Martina Minaříková.

Často někteří také přehlíží výši už zmíněného ukazatele RPSN: ukazuje částku, kterou lidé opravdu zaplatí.

„Většinou všichni lákají na nízký úrok, ale RPSN je mnohem vyšší. Představuje veškeré poplatky i za poskytnutí nebo třeba pojištění. V zásadě platí, když si nemůžu dovolit nakoupit drahé dárky k Vánocům, tak raději zvolím jinou alternativu, než se pak třeba i několik let trápit se splácením," uzavírá radou finanční specialistka.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ