Po prosluněných prázdninách v první řadě celou školu pozdravil ředitel školy Milan Budín, který pak samozřejmě osobně přišel pozdravit také prvňáčky.

„Přeji vám, abyste ve škole zažili spoustu krásných chvil, na které budete dlouho vzpomínat. Rodičům pak přeji hodně trpělivosti a první školní rok svých prvňáčků bez stresu a v pohodě," dodal.

Do školy dorazil také zástupce kroměřížské radnice Karel Holík, který prvňáčkům donesl dárečky: reflexní pomůcky, které dětem pomohou dostat se bezpečně do školy.

„Ve škole se naučíte spoustu nových věcí, vše co budete v životě potřebovat. Přeji vám, abyste do školy chodili rádi a našli si spoustu kamarádů," popřál dětem radní.

A kdo se do školy těšil? Ve třídě 1.A to byly úplně všechny děti. „Nejvíc jsem se těšil na třídu a paní učitelku," neostýchal se prozradit například Tadeášek.

Na děti ve třídách čekala spousta drobností a balíčků se školními potřebami. Důležité bylo ale samozřejmě seznámení s třídními učitelkami.

Například 1.A bude celý rok provázet paní učitelka Markéta Caklová, která je naučí číst, psát a počítat, ale také spolu budou kreslit nebo zpívat. Aby pak škola děti ještě více bavila, připravila si pro děti myšičkové téma: staly se tak z nich Myšičky z 1.A.

Děti se pak stihly dokonce naučit i písničku, kterou rodičům a prarodičům na závěr prvního školního dne zazpívaly.

Ve školce už se Adam nudil, smála se maminka prvňáčka

Adama Raušera z Kroměříže doprovodila včera do první třídy na Základní škole Komenského jeho maminka Monika Ovčačíková. Malý Adámek se podle ní do školy moc těšil. „Ráno před odchodem z toho byl trochu zaražený, když mu došlo, že už se opravdu ta změna blíží," usmála se.

Často se stává, že mají rodiče první školní den větší stres než samy děti: u nich doma to prý ale zas tak hrozné nebylo.

„Chystali jsme se v průběhu celého roku, takže to nebylo nic, na co bychom nebyli připraveni. Žádný velký stres u nás nevládl," ujistila maminka.

Moc prý ani neřešili, co si prvňáček na první školní den obleče. „To je spíše výsada holek, jemu bylo vcelku jedno, v čem půjde," usmála se Monika Ovčačíková. Na aktovku si ovšem Adam chtěl vybrat některý z motivů, které teď frčí.

„Líbili se mu třeba Transformeři, Star Wars a podobně. Naštěstí jsme ho ale přesvědčili na něco rozumnějšího, a i to se mu nakonec líbilo," shrnula maminka. Co se týče přechodu z mateřské školy, ten prý pro Adama nebyl vůbec těžký: dokonce už se těšil, až ze školky odejde.

„Měl odklad, takže tam byl už dlouho a zhruba posledního půl roku se tam i nudil. Měl pocit, že už všechno zná a ví," pousmála se maminka s tím, že syna před nástupem do školy naučili nejen se podepsat, ale i některá další písmenka nebo třeba počítat do dvaceti.

Jen v Kroměříži bylo letos přes 350 prvňáčků

Do kroměřížských škol letos nastoupilo celkem 356 prvňáčků. Ve vyzdobených třídách s nimi slavnostní chvíle prožili i zástupci města.

„Základní škola Zachar vítala 56 prvňáčků spolu se starostou města Jaroslavem Němcem. Nejvíce jich přivítala ZŠ Slovan, plných 106. S nimi první školní den strávil místostarosta a poslanec Radek Vondráček," informovala mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová.

Prvňáčky na Základní školu Oskol přišel pozdravit místostarosta Pavel Motyčka, tady se jich sešlo celkem 78. Další z místostarostů Marek Šindler uvítal 26 nových dětí na škole Zámoraví.

Základní škola U Sýpek připravila přivítání pro 51 prvńáčků spolu s radním Karlem Holíkem, také na ZŠ Komenského pak do lavic usedlo bezmála čtyřicet nových školáků.

GLOSA LUKÁŠE PAŘENICI:

Všechno mají před sebou

Jaký byl váš první školní den? Vzpomenete si ještě vůbec na to, když jste poprvé zasedli do těch podivně velkých lavic? A co teprve vzpomínky na to, když jste je za osm či devět let naopak opouštěli: jak vám najednou připadly legračně malé!

I na včerejší prvňáčky jednou dojde, zatím ale mají školní docházku celou před sebou: první lásky, první pětky i jedničky – zkrátka, život. Tak jim přejme hodně štěstí a ať se toho co nejvíc naučí!