Další zájemce o investici, firma Kart, využila možnosti nájemních hal v Technologickém parku Progress. Podle Jakuba Černocha, výkonného ředitele společnosti Industry Servis ZK, tam firma připravuje technologie, jež najdou své místo ve vlastním areálu v zóně, jehož výstavbu do budoucna plánuje.

Minulý týden v pátek se přímo v Holešově sešli ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, holešovský starosta Pavel Svoboda a představitelé firmy Industry Servis ZK, která zónu spravuje.

„Předně bylo během jednání nutné rozebrat současný stav projektu z pohledu všech zúčastněných. Následně se diskutovalo o možnostech, které stát, kraj a město v souvislosti s podporou zóny mají," upřesnil význam setkání Černoch.

Čtěte také: O 2500 Kč méně než jinde. Takový je průměrný důchod na Kroměřížsku

Zóna je podle nich jednou z mála šancí, jak regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti a podprůměrnou úrovní mezd pomoci. Představitelé všech zainteresovaných subjektů, kteří se jednání zúčastnili, vyjádřili projektu maximální podporu.

„Jsem přesvědčen, že právě koordinovaný postup státu, kraje a města je jedinou šancí, jak překonat současnou složitou situaci," tvrdí Černoch.

Podle něj situaci v holešovské zóně výrazně komplikuje skupinka aktivistů, kteří neúnavně brzdí všechna územní a stavební řízení.

„Už několik investorů, kteří měli uzavřenu Deklaraci o porozumění se Zlínským krajem, to odradilo, další , kteří v přípravách projektů pokračují, se dostávají do časových skluzů. To jsou také hlavní důvody, proč obsazování zóny nepostupuje podle představ," je přesvědčen ředitel Industry Servis ZK.

Holešovský starosta Pavel Svoboda vidí problém i v dopravní dostupnosti zóny. Plánovaná výstavba R49, která by měla provázat silniční tahy dálnici D1 a navázat na rychlostní komunikaci R55, totiž zatím stojí.

„Nedokončená silnice sehrává jednu ze zásadních rolí rozvoje průmyslové zóny. Pokud není dopravní dostupnost dotažena až sem, je to problém," podotkl Svoboda.

Samotné město Holešov není vlastníkem zóny a tak její budoucnost příliš neovlivní. Vedení radnice však chce, aby fungovala a přišli sem noví investoři, kteří nabídnou pracovní místa lidem z okolí.

„Mám eminentní zájem, aby obyvatelé Holešova měli možnost získat kvalitní pracovní příležitosti, nejlépe v dosahu bydliště," potvrzuje starosta.

V rámci možností se město snaží pomoci. V současné době třeba navázalo kontakty s Vysokou školou Báňskou a Akademií věd. V zóně by školy mohly najít místo pro detašovaná pracoviště.

Čtěte také: Kraj odvolal vedení zóny v Holešově, plánuje také snižovat náklady na provoz

„Jde o vybudování laboratoří a vědeckých pracovišť. Mohlo by tady fungovat pracoviště na monitoring a výzkum povrchových a spodních vod, což by víceméně garantovalo nejvyšší možný odborný dohled nad rizikovostí ohroženosti pramenišť," vysvětlil starosta.

Vedení města se podařilo obsadit strategické místo v dozorčí radě ve firmě Industry ZK. O plánech a budoucnosti zóny tak bude mít mnohem větší přehled, než doposud. Jedním z členů rady je i holešovský místostarosta Jaroslav Chmelař.

„Zatím jsem nebyl přítomen na žádném z jednání, určitě ale vidím tuto pozici jako přínos pro město. Holešov není vlastníkem zóny, ale situace kolem ní nám není lhostejná. Chtěli bychom se v tomto směru více angažovat," dodal Chmelař.