S nárůstem nezaměstnanosti, ke kterému dochází každoročně zejména v prosinci z důvodu takzvané sezónnosti na trhu, prý úřad práce počítá, loňská situace ale úředníky přesto překvapila.

V celém Zlínském kraji se nezaměstnanost z 9,5 procent vyšplhala na 10,4. Na kontaktních pracovištích Úřadu práce bylo evidováno celkem 32 100 uchazečů o zaměstnání. V porovnání s rokem 2011 je to zhruba o 2 700 lidí víc.

Nejčastěji nabízenými pracovními příležitostmi jsou profese obchodního zástupce, seřizovačů a obsluhy obráběcích strojů, dále firmy hledají svářeče, řidiče nákladních aut či tahačů a pracovníky v zákaznických kontaktních centrech.

Z Chvalnova musí lidé i na Vyškovsko

Na míře nezaměstnanosti na Kroměřížsku se v minulých měsících podepsaly potíže společnosti Koryna, která sídlí v Koryčanech. Firma zaměstnávala tamní obyvatele a za prací tam dojížděla také spousta lidí z okolí. Další velkou firmou je Ems-Patvag, která sídlí v sousedním regionu Vyškovska, v Brankovicích. Před koncem roku tam propustili na desítky zaměstnanců, ostatní byli nuceni zůstat doma na šedesáti procentech platu.

Do obou firem dojíždějí za prací například lidé z Chvalnova – Lísek. Jaká je teď v obci situace, přiblížil v rozhovoru tamní starosta Jiří Švagera.

Vaše obec musí mít s nezaměstnanosti aktuálně velké problémy…

Vesnice je plná lidí, kteří by chtěli pracovat. Ti, kteří práci mají, jsou ve stavu, kdy jsou střídavě na šedesáti procentech doma a střídavě v práci, to jsou pracovníci z Koryny nebo Patwagu z Brankovic. Jsou to jediné velké firmy z okolí, kam za prací dojíždí nejvíce lidí, bohužel to vypadá, že jsou obě před krachem

Znáte přesné údaje o nezaměstnanosti v obci?

Bohužel nemáme přístup k žádným informacím. Ještě donedávna jsme dostávali přehled z úřadu práce o situaci v obcích a celém kraji. Teď nemáme vůbec přehled, jak na tom obce jsou.

Máte zaměstnány některé místní obyvatele aspoň takříkajíc pod obcí?

Dlouhá léta využíváme možnosti veřejně prospěšných prací, loni jsme měli jednoho pracovníka. Využít této možnosti bychom chtěli i letos. Momentálně pak také sháním veškerá potvrzení o bezdlužnosti obce, abychom mohli požádat o finanční příspěvek a chtěli bychom vytvořit tři pracovní místa.

ROZHOVOR: Nezáviděníhodná situace co do nezaměstnanosti panuje v Počenicích – Tetěticích.

Důvody, proč je v obci tolik lidí bez práce, hledala pro Deník tamní starostka Pavlína Procházková.

Jak vysoká je aktuálně nezaměstnanost ve vaší obci?

Nezaměstnaných je podle mých informací v obci dost. Přesná čísla ale neznám. Každý měsíc jsme dříve dostávali z úřadu práce přehled, bohužel ale už delší dobu tyto informace nedostáváme. Je to škoda, bylo to pro nás velmi dobré a užitečné.

Co je podle vás příčinou vysoké nezaměstnanosti?

Celý trh práce je problém. Jsme takovým koncem Zlínského kraje, je to tady hodně špatné. Nemáme žádný větší podnik, který by nabízel víc pracovních příležitostí. Jediný je v Morkovicích, ale tam se také propouští. Práci lidí nahrazují stroje a lidé jsou pak bez zaměstnání.

Kam tedy od vás nejčastěji dojíždějí za prací?

Nejvíc asi do Kroměříže. Část také do Morkovic, ale většina myslím směřuje do Kroměříže.

Zaměstnává nějaké pracovníky třeba samotná obec, aby v tomto směru místním pomohla?

Z úřadu práce míváme pod obcí sezónní pracovníky, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Je to na šest měsíců. Přes léto jsme tady také měli dva a dva své zaměstnance, kteří jsou u nás celoročně. Pokud nám letos úřad práce tuto příležitost opět nabídne, jistě ji využijeme, je to pro nás velká pomoc. Jsme jeden úřad, ale dvě obce, respektive dva katastry. A údržby je kolem toho opravdu hodně.