Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Vedení divadla se však proti němu hodlá odvolat. Jako první o tom informoval Český rozhlas.

V roce 2021 se v důsledku koronavirové krize Slovácké divadlo rozhodlo ukončit pracovní poměr sedmi členům divadelního souboru dohodou k 31. květnu toho roku s tím, že dostanou tříměsíční odstupné. 

Nová hra Slováckého divadla Teror se odehrává ve skutečné soudní síni.
Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror, přímo v jednací síni

Jmenovitě se to týkalo Jaroslavy Tihelkové, Moniky Horké, Alžběty Mahdalové, Anny Pospíchalové, Davida Macháčka, Petra Čagánka a Martina Hudce. Zpochybnit postup svého zaměstnavatele soudní cestou se rozhodly jen Jaroslava Tihelková a Monika Horká.

„Žalobě o neplatnost dohody o rozvázání pracovního poměru bylo v obou případech vyhověno. Každý ten případ byl posuzován jednotlivě, zvlášť,“ informoval Deník uherskohradišťský soudce Michal Tománek.

Účastníci řízení, respektive jejich zástupci, byli podle jeho slov v jednací síni s důvody seznámeni. Soud má lhůtu 30 dnů na písemné vyhotovení rozsudku. Po jeho doručení je lhůta 15 dnů k podání odvolání. V případě odvolání by věc dále řešil Krajský soud v Brně, pobočkou ve Zlíně.

Slovácké divadlo v době covidové.
Slovácké divadlo propouští, snižuje počet kmenových herců o celou třetinu

Divadlo se odvolá

„S rozhodnutím soudu nesouhlasíme, čekáme na písemné vyhotovení rozsudku a odvoláme se k vyšší instanci,“ řekla Deníku ředitelka Slováckého divadla Libuše Habartová.

Opačný názor má dvojice prozatím úspěšných žalovatelek.

„My jsme s rozsudkem spokojené, protože soud označil dohodu o ukončení pracovního poměru s námi za neplatnou. Tedy v souvislosti s tím, jakým způsobem nám tyto výpovědi byly dány a jak se s námi jednalo dál. Tušily jsme, že se druhá strana odvolá, ale doufáme, že i krajský soud dá za pravdu nám,“ uvedla jedna z žalovatelek Jaroslava Tihelková.