„V místech, kde nejznámější filmy vznikaly, jsou rozmístěny nové panely s informacemi o jednotlivých snímcích. A protože filmaři se většinou zajímají o atraktivní lokality, filmová trasa s informačními panely kopíruje nejzajímavější místa ve městě," řekl vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu tamní radnice Pavel Zrna.

Cedule turisté najdou u Arcibiskupského zámku a Květné zahrady, na Velkém náměstí, u Justiční akademie a také nedaleko vstupu do Psychiatrické nemocnice.

„Další tři panely jsou umístěny u vstupů do Podzámecké zahrady, konkrétně z ulic Na Kopečku, Ztracená a Vejvanovského," informovala Veronika Kuklová z odboru cestovního ruchu.

Podle ní panely obsahují informace o snímcích natáčených v dané lokalitě, fotky z těchto filmů a také mapu s místem rozložení dalších cedulí. Filmovou trasu doplňuje také brožura, která jednotlivým snímkům věnuje větší prostor.

Přímo v terénu nejsou jednotlivá filmová místa záměrně propojena značením. „Záleží tak na samotných návštěvnících, jakou cestou se k nim vydají a zda navštíví všechny lokality, tedy i ty vzdálenější od městského centra," dodala Veronika Kuklová.

MÍSTO LISTÍ INFORMAČNÍ LISTY Celá letošní turistická sezona v Kroměříži se bude točit kolem filmů. Jedním z prvků je i netradiční příspěvek Knihovny Kroměřížska a Arcibiskupského zámku, takzvaný filmový strom. „Na tradičním místě v Podzámecké zahradě představuje knihovna na jednom z největších habrů hned pod zámkem filmové osobnosti města a vybraných filmů natočených právě v Kroměříži. Pro náhodné kolemjdoucí, turisty i Kroměřížany bude k vidění až do konce prázdnin," řekla Deníku Soňa Bosáková z informačního oddělení Knihovny Kroměřížska.