Ač se prohlídky konají pravidelně každý rok, byli tam mnozí obyvatelé nedaleké obce Koryčany poprvé. „Žiji zde celý život a tady jsem ještě nebyla," prozradila jedna z návštěvnic.

„Byl jsem tu kdysi jako kluk. To už je přes čtyřicet roků. Tak jsem se chtěl zase podívat. Nic se tu asi nezměnilo, ale těším se, co se dozvím," dodal nadšeně další
z návštěvníků Jaromír Hrabovský.

Vodní dílo Koryčany bylo postaveno v letech 1953 – 1958. „Když se přehrada napouštěla a byla plná asi z jedné třetiny, tak začala prosakovat voda skalními puklinami. Musela se tedy zase vypustit a zainjektovat, to znamená že do podloží byl pod tlakem napumpován řídký beton," vystělil hrázný Vavřínek. Účelem přehrady je zadržovat větší množství pitné vody.

„Kvalitních pitných zdrojů ubývá a tak je potřeba ty stávající chránit. Voda z místní nádrže patří mezi nejkvalitnější ve Zlínském kraji," informoval Vavřínek.
Na přehradě je zákaz vstupu na hráz, zákaz koupání, rybolovu.

„Výška hráze je dvacet metrů, plus dvanáct metrů základů pod zemí. Celkem tedy třicet dva. V zakladech je injekční štola, ve které měříme tlak spodní vody," popsal.
Podle něj je práce na přehradě stejná jako každá jiná. Má své povinnosti, které musí každý den splnit.

„Ráno začínám s měřením, pak následuje cyklická údržba. Musím to tady všechno projít, zkontrolovat všechny stroje, promazat. Je jich tady hodně, takže než to všechno projdu je skoro čas na oběd," pohovořil hrázný.

Ač je na většinu práce sám, zvládá ještě pomáhat kolegům v lese. Čistí les i okolí přehrady. Starají se o rybochovné zařízení, které je součastí vodního díla.

„Strach jsem tu nikdy neměl, člověk si na práci pod zemí zvykne. Jednou jsme tady měli obrovské množství motýlů anebo také netopýrů. To jsou zážitky, které jinde nemáte," poznamenal Vavřínek.

Práci na přehradě by si dokázala představit i jedna z návštěvnic. „Líbí se mi že je tady takový klid. Ta práce je zajímavá, dokázala bych si představit tady dělat. Kdybych byla mladá, tak by se mi to líbilo ještě víc. Člověk k tomu ale musí mít vztah, ale proč ne," podělila se Emílie Boudová 
z Koryčan.

Po návštěvě odběrné věže končila prohlídka na hrázi. Teplota vody, jenom tři stupně, by v sobotu ráno nikoho ke koupání ve vodě nelákala.