Osm týmů se tam utkalo na prvním holešovském Gulášfestu v soutěži o nejlepší kotlíkový guláš. Přihlásit se mohl kdokoli, nakonec se proti sobě utkaly týmy amatérů i zkušených profíků.

„Dneska připravujeme guláš z mladého býčka, je to klasický guláš, nejsou to žádné nuance," představil svůj soutěžní pokrm mluvčí amatérského týmu z Dobrotic Zdeněk Černoch. Jejich tým byl jedním ze dvou který vařil dle propozic na otevřeném ohni.
Výkony soutěžících celou dobu bedlivě pozorovala a hodnotila sedmi členná odborná porota.

„Základním hodnotícím kritériem je chuť a vůně toho pokrmu," vysvětluje jeden z hodnotitelů místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů severní Morava a Slezsko Karel Drápal. Takovéto soutěže, které probíhají venku, se ale hodnotí také výzdoba stánku a image týmu. „Chuť pokrmu můžeme ohodnotit 40 body, výzdobu stánku 10 a vzhled pokrmu 15 body," upřesnil porotce.

Na festivalu nechyběla ani dobrá hudba, zahrála například oblíbená kapela Los Perdidos. Pro děti tam byly pouťové atrakce a dospělí mohli ochutnat na 30 pivních speciálů. „Jsou to hlavně piva z domácích mini-pivovárků, většinou nefiltrované," upřesnil Martin Juřík ze Zelenáčovy šopy ve Zlíně.