Do Kroměříže přijely pomoci úřednice z ministerstva, v Holešově už systém funguje lépe

Podle mluvčího kroměřížské radnice Pavla Zrny ovšem pracuje registr určitě lépe než minulý týden.

„Pořád to sice není stoprocentní, ale rozdíly jsou určitě vidět. Postupně se vše zlepšuje. Zatím nelze odhadnout, kdy bude všechno v pořádku," řekl včera Deníku mluvčí.

V pondělí dokonce na radniční odbor občansko – správních agend přijely dvě zástupkyně ministerstva dopravy a také dodavatelské firmy, a snažily se věnovat praktickým problémům, který při práci s registrem úředníkům vyvstaly.

„Hned v několika případech byly přesvědčeny, že systém musí fungovat a teprve až si osobně vyzkoušely žádost vyřídit, zjistily, že tomu tak není. A musím říci, že do druhého dne některé nedostatky zmizely," podotkla vedoucí odboru Ivana Bukovská

Návštěva podle ní pomohla hlavně v komunikaci. „Zatímco doposud s námi ministerstvo komunikovalo v podstatě jen e-mailem a než zareagovalo, uběhla dost dlouhá doba, nyní se mohly naše pracovnice osobně seznámit s osobami, které budou mít na starosti obsluhu nové horké linky. Škoda jen, že tento zájem nepřišel ještě před spuštěním nového centrálního registru vozidel," zalitovala Bukovská.

Podle ní práci nejvíce zdržuje to, že se údaje musí ještě ručně kontrolovat. To co by se dalo vyřídit za deset minut, tak trvá někdy i půl hodiny.

To v Holešově systém funguje o poznání lépe. Sice se údaje také kontrolují ručně, ale už nejsou takové problémy jako na začátku.

„Lidé se musejí obrnit trpělivostí, pořád to trvá delší dobu než dříve. Musím ale říct, že jsme rádi za nový systém, ten starý byl špatný. Nová aplikace registru vozidel je dobře koncipovaná, nejsou tam sice kompletní data, ale doufám, že to zlepší," věří Radek Doležel, vedoucí odboru dopravně správních agend v Holešově.

Podle něj se ministerstvo opravdu snaží odstranit všechny nedostatky.

„Pravidelně nám posílají mail, ve kterém je uvedený seznam chyb, které se vyskytly v registru a také návod na řešení. Ono je to možná také o lidech, kteří s registrem pracují. Pokud má úředník snahu a nebojí se ledacos zkusit sám, tak se na tom dá stavět," myslí si Doležel. 

JANA PŘIKRYLOVÁ