„Asi by to šlo projet, ale točilo se tady několik aut, tak jsem to nepokoušel a cesta vrchem byla v pohodě," komentoval včerejší komplikace na silnici Jan Zapletal, který z místa pořídil videozáznam. (podívejte se zde)

Zdroj: Youtube

Naplaveniny bahna na cestě a v obci si na místo vyžádali příjezd dobrovolných hasičů ze Zdounek a Zborovic.

„Jednotky vyčistily kanálové vpusti a regulovaly dopravu. Po očištění silnice byl o půl deváté večer zásah ukončen," informoval kapitán krajských hasičů Pavel Řezníček.

Voda z polí ohrozila také obyvatele Kvasic. I přes protipovodňová opatření, která v obci mají, se přílivu vody nevyhnula ulice Čtvrtky.

„Vysazujeme remízky a snažíme se vodě bránit všemi možnými prostředky. Daří se nám sice zabránit velkému množství vody, ale vždycky nás deště v některé části obce potrápí," konstatoval kvasický starosta Lubomír Musil.

Na pomoc tady museli hasiči, kteří čistili cestu a kanalizaci, kterou voda nestíhala odtékat.

„Voda z polí nás opět ohrozila. Naštěstí se nedostala do žádného domu. Nejdříve nás potrápil déšť v pondělí, včera bohužel znovu," posteskl si starosta.

Poplach byl jednotkám hasičů vyhlášen také v obcích Karolín, Morkovice – Slížany, Počenice-Tetětice a Zborovice. Všechny vyrazily likvidovat následky přívalových dešťů na místí silnice, které byly zaneseny bahnem a kamením.

Silná průtrž mračen potrápila i okresní město. Strach měli především lidé v okolí místní říčky Zacharky v ulici Seifertova.

„Ohlašovatel upozorňoval na nebezpečí vylití říčky a následné zaplavení přilehlého domu. Na místo proto byla vyslána jednotka profesionálů i dobrovolných kolegů z Kroměříže," upřesnil Pavel Řezníček.

Po provedení průzkumu pak velitel zásahu potvrdil, že nebezpečí vylití nehrozí a voda v říčce pomalu klesá. Vzhledem k prognózám počasí byl však na místo povolán také tajemník povodňové komise Kroměříž.

„Hasiči provedli monitoring říčky, aby bylo vyloučeno její ucpání a vylití z břehů, a krátce před devátou hodinou se vrátili na své základny," dodal Pavel Řezníček.

Dešťové přeháňky hlásí meteorologové na Kroměřížsku i během dnešního dne.