„Kontrolu provádím čtyřikrát ročně, samozřejmě i bez ohlášení," řekl Deníku rabín.

Košer destiláty se vyrábějí skoro stejně jako klasická pálenka. „Kvůli přísným postupům výroby ale musí být veškeré zařízení 24 hodin mimo provoz. Během té doby vše čistíme za přítomnosti rabína horkou vodou," přiblížil místopředseda představenstva likérky Zdeněk Chromý.

Po vyčištění se pod rabínovým dohledem odpočetly tanky a pálenka splňující přísná židovská pravidla se začala přečerpávat. „Kontroloval jsem především Silver slivovici a hruškovici Williams," upřesnil Avraham Schwarz.

Vizovická likérka nabízí pět druhů košer výrobků. Nejstarší bílá slivovice se vyrábí již osmdesát let.

„Roční objem výroby košer destilátů tvoří přes pět procent tržeb likérky, což je zhruba dvacet milionů korun," podotkl místopředseda Chromý. Polovina objemu výroby putuje do Ameriky, následuje ČR, Slovensko a v menší míře Izrael.

Zakladatel podniku Rudolf Jelínek byl židovského vyznání. Likérka košer výrobky vyvážela za hranice díky dlouholeté tradici i v 90. letech. V budoucnu chce sortiment košer výrobků rozšířit.

JAKUB SCHMID